Belgen ontwerpen publiek kunstwerk nieuwe brug Catharijnesingel

Het Leuvense ontwerpersduo Gijs Van Vaerenbergh is de winnaar van een prijsvraag uitgeschreven door het Fentener van Vlissingen Fonds. De opdracht was een publiek kunstwerk te ontwerpen voor de nieuwe brug aan de Catharijnesingel in Utrecht. Het ontwerpersduo ontwierp een stadspoort met de naam ‘Torqued Arc’.

Het Leuvense ontwerpersduo Gijs Van Vaerenbergh is de winnaar van een prijsvraag uitgeschreven door het Fentener van Vlissingen Fonds. De opdracht was een publiek kunstwerk te ontwerpen voor de nieuwe brug aan de Catharijnesingel in Utrecht. Het ontwerpersduo ontwierp een stadspoort met de naam ‘Torqued Arc’.


De winnende boogsculptuur overspant de Mariaplaatsbrug. "Geschiedenis en vernieuwing vloeien zo samen op een idiosyncratische manier", aldus het winnende bureau. (Beeld: Gijs Van Vaerenbergh)

Spiegelend inox

De ‘Torqued Arc’ is een boogsculptuur die aan de buitenzijde onbewerkt is, maar aan de binnenzijde bestaat uit spiegelend inox. Het overspant de Mariaplaatsbrug en verbindt zo enerzijds de as van het historisch centrum en het stationsgebied en die van het Zocherpark en de stedelijke ruimte langsheen de singel anderzijds. De poort ziet er vanuit elk perspectief anders uit door de draaiing in de boog. De jury roemt de klassieke en krachtige eenvoud van het ontwerp. “De brug over de Catharijnesingel is een iconisch punt waar dagelijks duizenden mensen overheen lopen, van en naar de historische binnenstad. Het winnende ontwerp is een gebogen poort van monumentale kwaliteit en behelst een eigentijdse invulling voor een vanzelfsprekend, eeuwenoud symbool voor toegang tot de stad”, verklaart juryvoorzitter burgemeester Wolfsen.


Door de kromming ontstaan vervormde spiegelbeelden van de omgeving en de beweging op de brug. De boog geeft letterlijk en figuurlijk een nieuw perspectief op de omgeving. (Beeld: Gijs Van Vaerenbergh)


Ook Sheila Hicks en Studio Roosegaarde waren in 2011 gevraagd door het fonds om een ontwerp te maken. De jury koos uiteindelijk voor het Vlaamse ontwerp. Het Fentener van Vlissingen Fonds schonk het kunstwerk aan de stad vanwege haar 50-jarig jubileum.



De sculptuur bedient zowel de as van de brug als de as van het water. Met één gebaar ontstaan op die manier twee poorten. (Beeld: Gijs Van Vaerenbergh)


Bron: de Architect
Deel dit artikel:
Onze partners