Op 20 mei opende de achttiende editie van de architectuurbiënnale van Venetië zijn deuren. Met ‘The Laboratory of the Future’ als hoofdthema kijkt hoofdcurator Lesley Lokko naar hoe architectuur een antwoord kan bieden op de maatschappelijke en klimatologische uitdagingen van vandaag en morgen. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) ging tijdens de openingsdagen op prospectie en maakte een overzicht van de Belgen die dit jaar present tekenen.
Curator van deze editie is de academica en auteur Lesley Lokko (Ghana/Schotland). In haar selectie van genodigde architecten en thematieken kiest ze nadrukkelijk voor actoren uit de bouwproductie die minder zichtbaar zijn. Lokko verenigt in haar curatorschap thema’s als dekolonisatie en decarbonisatie. Makers met Afrikaanse roots en architecturale visies en oplossingen voor het klimaatprobleem zijn dan ook alomtegenwoordig.
Belgisch paviljoen
In het Belgische paviljoen pakken de architecten van het Brusselse bureau Bento i.s.m. BC materials uit met ‘In Vivo’, een installatie rond regeneratieve architectuur. Met tegels gemaakt uit mycélium, oftewel paddenstoelen, tonen ze dat we ook met levende materialen kunnen bouwen.
Het Belgische paviljoen is niet het enige waar concrete oplossingen worden gepresenteerd voor klimatologische en sociaaleconomische uitdagingen. De Nederlanders voorzien in hun paviljoen een permanent irrigatiesysteem dat regenwater opvangt om ermee de planten in het tentoonstellingspark Giardini te bewateren.
Arsenale
In de hoofdtentoonstelling in Arsenale valt de installatie van de Belg Sammy Baloji op. Aan de hand van een film met archiefbeelden en een maquette en tekeningen van een nooit gerealiseerd paviljoen voor de wereldepo van 1935 toont hij hoe architectuur werd ingezet voor koloniale propaganda. Voor zijn bijdrage ontving Baloji samen met Twenty Nine Studio een speciale vermelding van de jury.
Eveneens in Arsenale stelt het Brussels bureau Carton123 (i.s.m. BDR bureau) de Kappaert-school in Zwevegem voor. Het ontwerp voor deze school voor kinderen met bijzondere noden en een kunstacademie is op een unieke participatieve manier tot stand gekomen. Meer over het project Kappaert lees je hier.
Meer Belgen
Verder zijn er nog de Brusselse bureaus Ouest, Central, Traumnovelle en Maxime Delvaux die deel uitmaken van een groepsinstallatie. En ook in ‘Time Space Existence’, een tentoonstelling in het nevencircuit van de Architectuurbiënnale, is Belgisch werk te zien, meer bepaald van het bureau OFFICEU, waaronder hun herbestemmingsproject voor de kerk van Muizen.
Allianties met de realiteit
Het Vlaams Architectuurinstituut en de Vlaamse vertegenwoordiging in Italië gebruikten de architectuurbiënnale tot slot ook als springplank om het ‘Architectuurboek Vlaanderen N°15. Allianties met de realiteit’ internationaal te lanceren. Tijdens een book launch op 19 mei gaf VAi het podium aan enkele prominente stemmen om hun licht te werpen op de belangrijkste thema’s uit het boek. Een honderdtal journalisten en genodigden woonden het debat bij tussen William Mann, Xaveer De Geyter, An Fonteyne en Hülya Ertas.