Belgian Building Awards: COTOOP, een flexibele en compacte unit

Bij de bouw van een apart architectenatelier in Lokeren en Westkouter, ontworpen door TOOP architectuur, stond flexibiliteit voorop. Het eindresultaat is een modulaire verplaatsbare unit, die de gebruikers vrij kunnen invullen. Ook een tijdelijke oplossing bij veranderende of evoluerende levenswijzen is een mogelijkheid.  Het project is een van de zes genomineerden in de categorie Build2Work van de Belgian Building Awards, die op donderdag 3 maart tijdens BATIBOUW worden uitgereikt.

In de aanloop naar de Belgian Building Awards zet intsite.be de zes genomineerden in de categorie Build to Work in de kijker. Volgende in de rij: COTOOP van TOOP architectuur.

Het concept COTOOP is ontstaan uit de noodzaak voor een apart architectenatelier in Lokeren en Westouter. De denkoefening werd echter doorgetrokken in een zoektocht naar een modulaire verplaatsbare unit die vrij kan ingevuld worden door de gebruiker en/of kan dienst doen als tijdelijke oplossing bij veranderende/evoluerende levenswijzes. De unit kan hierdoor niet enkel ingevuld worden als kantoor/werkatelier, maar ook als compacte woonunit met alle hedendaagse comfort. Aangezien het pand verplaatsbaar is, zijn de gebruikers niet gebonden aan een site en behoort hergebruik tot de mogelijkheden.

De eenvoud, openheid en flexibiliteit van het compacte volume is een antwoord op het werken in de 21ste eeuw, waarbij het werk niet steeds plaatsgebonden is en er vanuit mobile offices kan gewerkt worden op verschillende locaties. De technologie zorgt voor de werkbare verbinding terwijl de unit een compacte maar heel aangename werkomgeving biedt vol lichten en zichten.

Afgedankte zeecontainer

Het project vertrekt van een afgedankte zeecontainer en geeft dus een antwoord op de hedendaagse vraag naar hergebruik van materialen. Door de container volledig te isoleren volgens de hedendaagse normen en deze verder te bekleden met spiegel, krijgt dit eenvoudig volume door zijn reflecterend karakter een nieuw leven met een maximale integratie in de omgeving. Waar deze reflectie niet gewenst is, kan de container worden afgewerkt in hout.

Verschuifbare wanden

Door extra accenten zoals verschuifbare wanden in de vorm van zware gordijnen kan flexibel worden omgesprongen met de ruimte. Niet enkel qua gebruik, maar ook qua functie. COTOOP zorgt ervoor dat er tijdelijk kan ingespeeld worden op verschillende levenswijzigingen met behoud van architecturale kwaliteit. Deze werd op heden toegepast op kantoor in Westouter en Lokeren, maar kan door zijn eenvoud evengoed worden ingezet voor kangoeroewonen, mantelzorg, opvang daklozen, noodonderdak …

Deel dit artikel:
Onze partners