Belgian Building Awards: kantoorgebouw met een huiselijk karakter

Het onthaalgebouw van Hoorebeke Timber, gelegen op de kade in de haven van Gent, is niet zomaar een traditioneel kantoorgebouw. TRANS architectuur stedenbouw koos bewust voor een huiselijk karakter dat het comfort en de sensatie van ‘thuiswerken’ tracht te benaderen. Het hellende dak, de warme materialen (hout) en talrijke terrassen zorgen voor een aangename werkomgeving. Het project is een van de zes genomineerden in de categorie Build2Work van de Belgian Building Awards, die op donderdag 3 maart tijdens BATIBOUW worden uitgereikt.

In de aanloop naar de Belgian Building Awards zet intsite.be de zes genomineerden in de categorie Build to Work in de kijker. Volgende in de rij: van Hoorebeke Timber van TRANS architectuur stedenbouw.

De productiesite op de kade van de haven van Gent vormt een schakel tussen de houtproducerende landen en de continentale afzetmarkt. Na verloop van tijd zal deze site over water de stad kunnen bevoorraden. Het nieuwe onthaalgebouw met de centrale administratie vervolledigt de site. Het is een onthaalgebouw voor vrachtwagenbestuurders en voor klanten die de site willen bezoeken.

‘Clearance in the forest’

Het gebouw gelegen tussen de grootschalige loodsen zingt mee met zijn omringende context. Het gebouw herinnert aan een loods, maar door zijn veelzijdig karakter kan het, afhankelijk van het standpunt, gezien worden als een huis waarin elke werkplek een eigen buitenruimte krijgt. Het licht gebeitst hout voorkomt de neutraliteit van een genormeerde werkplek. De werknemers, inclusief de CEO, zoeken dagelijks als het ware een ‘plek in het bos’. Tussen de oprijzende houten schijven zijn werknissen, touchdown werkplekken, vergaderruimtes, cafetaria … georganiseerd. Geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Een open en geïntegreerde samenwerking wordt bewerkstelligd waarbij iedereen op de hoogte is van elkaars werkinhoud.

Een enorme luifel introduceert een veilige plek op de site. Van hieruit kan men tussen de voorbijrijdende trucks en heftrucks samen buiten lunchen en de activiteiten bezichtigen. Het is een luwte op het bedrijfsterrein, een veilige plaats, ‘a clearance in the forest’.

Circulair bouwen

De structuur van wanden, vloeren en daken zijn integraal bedacht in CLT-panelen die men kan demonteren en duurzaam hergebruiken. Bij de afwerking werd er minimaal gebruik gemaakt van afwerkingslagen, lijmen … die demontage en hergebruik bemoeilijken. Een grote hoeveelheid zonnepanelen werd geplaatst op de daken van de loodsen. Het water wordt gebufferd en gerecupereerd voor de beplantingen en als sanitair water. De lowtech oplossingen zoals buitenzonnewering, het intelligent dimensioneren van oversteken en raamoppervlaktes voorkomen oververhitting. Tenslotte is er op het hellende dak, op ongeveer 2m hoogte, een groendak aangebracht.

Deel dit artikel:
Onze partners