Op woensdag 26 februari 2014 werden op BATIBOUW naar jaarlijkse traditie de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Tijdens dit evenement – een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met de Confederatie Bouw, de Orde van Architecten, Trends Top Bouw en Ik ga Bouwen & Renoveren, worden onder meer de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven in de bloemetjes gezet.
De Architectuur Awards 2014
Ik ga Bouwen & Renoveren verkoos het Gebouw van het Jaar. Bouwheren konden bij deze wedstrijd projecten indienen in de categorieën Niet-Residentieel en Residentieel Gebouw – nieuw of gerenoveerd, alleen of gegroepeerd. Dit jaar werden 167 projecten (79 residentiële en 88 niet-residentiële) ingediend. In vergelijking met vorig jaar betekent dat een stijging van 16%. De jury bestond uit: Wim Goes (Wim Goes Architectuur) en Niklaas Deboutte (META architectuurbureau) – beiden winnaars van de vorige editie van de Belgian Building Awards – evenals Cédric Frank (Urban Platform) en Michael Bianchi (L’Escaut Architecture) – laureaten van de Grand Prix d’Architecture de Wallonie 2012.
Niet-residentieel gebouw van het jaar
In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury vijf projecten:
De projecten ‘Gemeenschapshuis Westvleteren’ van het architectuurbureau Tom Vanhee en ‘Strandloper’ van De Smet-Vermeulen architecten werden in deze categorie allebei als winnaar aangeduid. De kracht van beide projecten schuilt in het intelligente architecturaal antwoord op de context en de omgeving. Bij het Gemeenschapshuis in Westvleteren ligt een bestaande constructie aan de basis van een origineel project. De architect bouwde nieuwe volumes op oude ‘ruïnes’ en creëerde zo een compromisloos ‘patchwork’ van oud en nieuw, waarbij de gedurfde keuze voor baksteen het project een extra sterk karakter verleent. Volgens de jury vormt dit alles een coherent, toegankelijk en duurzaam geheel, afgestemd op de hedendaagse verwachtingen van onze maatschappij.
Het kinderdagverblijf De Strandloper formuleert dan weer een origineel antwoord op de stelling dat kinderen in een crèche afgesloten moeten zitten. Door patio’s als buitenruimtes aan te leggen en daar dezelfde materialen en kleuren als binnen te gebruiken, doen de architecten er de grens tussen binnen en buiten vervagen. Op die manier heeft de architectuur van het kinderdagverblijf schijnbaar nooit een gesloten karakter: niet voor de kinderen en niet voor de buurtbewoners en voorbijgangers. De bekommernis om de gebruikers en de omgeving is ook binnen voelbaar. Het project laat materialen, licht en akoestiek in alle eenvoud de onderlinge confrontatie aangaan.
Residentieel gebouw van het jaar
De jury nomineerde voor deze categorie de volgende vier projecten:
Na een lang en geanimeerd debat besloot de jury om in deze categorie geen winnaar aan te duiden. De geselecteerde projecten maakten óf een sterk statement óf toonden een vakkundige en geslaagde architecturale expressie, maar combineerden die beide essentiële factoren te weinig om als overwinnaar uit de bus te komen.
Innovation Award & Safe4Zero Award
De Innovation Award beloont het bedrijf met het meest innoverende product of concept in de bouwsector van het afgelopen jaar. De Innovatie Award werd door de Confederatie Bouw uitgereikt. De Confederatie wil met deze prijs de nadruk leggen op het belang van innovatie voor de toekomst van de bouwsector.
Dit jaar waren de genomineerden:
• Bouwonderneming Marc Ceelen (WINNAAR)
• Geo-Green
• Sto (Paleis 5 – Stand 509)
Bouwonderneming Marc Ceelen kwam als winnaar uit de bus. Het bedrijf herdacht het volledige ruwbouwprocédé, met als doel bijna-energieneutraal maar toch betaalbaar te bouwen. Een doordachte isolatie en het wegwerken van koudebruggen staan daarbij centraal.
Naast de Innovation Award werd dit jaar met de Safe4Zero ook de focus gelegd op het belang van veiligheid in de bouw. Het bedrijf CFE mocht deze prijs mee naar huis nemen.
Design Award
De Design Award bekroont het bedrijf dat op de beurs de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en AiNB (Associatie van Interieurarchitecten) vormden hierbij de juryleden.
Deze jury selecteerde dit jaar:
Hansgrohe werd beloond met de Design Award voor de Axor Nendo. De jury prees voornamelijk de vernieuwende benadering van de badkamerbeleving en het speelse design van deze ‘LampShower’, waarbij licht en water op een natuurlijke wijze versmelten en voor een huiselijke sfeer zorgen.
BouwGazellen
De laureaat voor deze prijs is het bedrijf dat de hoogste gemiddelde score haalt op de volgende zes criteria:
- De groei van de omzet in absolute waarde
- De groei van de omzet in procenten
- De groei van het aantal werknemers in absolute waarde
- De groei van het aantal werknemers in procenten
- De evolutie van de kasstroom in absolute waarde
- De evolutie van de kasstroom in procenten
Er worden twee BouwGazellen uitgereikt: één voor de snelst groeiende gevestigde waarde, die minstens vijf jaar bestaat, en één voor het snelst groeiende jonge bedrijf, dat maximum drie jaar geleden werd opgericht.
In de categorie gevestigde waarde ging Jan De Nul met de prijs aan de haal, in de categorie ‘starters’ werd de BouwGazelle uitgereikt aan Liquidfloors.
De International Award
Met deze prijs wordt benadrukt dat onze kennis van zaken in de bouw- en designsector niet tot de Belgische grenzen beperkt blijft. In België werden al tal van magnifieke werken door buitenlandse architecten en bouwmeesters neergezet, maar evenzeer hebben Belgische architecten en architectenbureaus met hun projecten in het buitenland wereldfaam vergaard.
De Belgisch-Deense architect Julien De Smedt – die opgroeide in Evere – behoort ongetwijfeld tot dit selecte kransje. Via zijn studies architectuur kwam hij in het buitenland terecht. Eerst in Rotterdam bij het wereldvermaarde Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas, daarna in Kopenhagen waar zijn carrière echt van de grond kwam. Nadien kwamen er ook kantoren in Brussel en Shanghai.
Als oprichter en manager van JDS Architects combineert De Smedt in zijn werk vaak verschillende domeinen, gaande van architectuur tot de interieurinrichting en design. JDS Architects tekenden voor een aantal bekende, gevarieerde en bijzondere projecten, denk maar aan de skischans Holmenkollen in Oslo, de ‘VM Houses’ in Kopenhagen of de ‘IJsberg’, een opmerkelijk woonproject in Aarhus.