Belgian Building Awards voor Beel, De Vylder, Vinck & Taillieu, Guy Mouton en Ron Arad

Op woensdag 7 maart 2012 werden op BATIBOUW naar jaarlijkse traditie de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Dit evenement – een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met de Confederatie Bouw, Bouwkroniek, de Orde van Architecten, de AiNB en Trends Top Bouw – lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven.
Op woensdag 7 maart 2012 werden op BATIBOUW naar jaarlijkse traditie de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Dit evenement – een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met de Confederatie Bouw, Bouwkroniek, de Orde van Architecten, de AiNB en Trends Top Bouw – lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven.


De Architectuur Awards 2012

Trends en Trends Tendances verkiezen het Gebouw van het Jaar. Bouwheren kunnen bij deze wedstrijd voor twee categorieën projecten indienen: het Niet-Residentieel en het Residentieel Gebouw – nieuw of gerenoveerd, alleen of gegroepeerd. De Prijs Cultureel Erfgoed wordt op voorstel van de jury uitgereikt. Hiermee wordt een opmerkelijke prestatie, gericht naar ons verleden, in de schijnwerpers gezet. De prijs bekroont briljante renovaties en herbestemmingen en soms ook personen die met hun werk hebben bijgedragen tot onze patrimoniale en stedenbouwkundige rijkdom.


Residentieel gebouw van het jaar

De jury nomineerde voor deze categorie de volgende zes projecten:

•    Project Bern Heim Beuk door architecten De Vylder, Vinck & Taillieu
•    Woning G-S door Graux & Baeyens Architecten
•    Woning H door Stéphane Beel Architecten
•    La Savonnerie Heymans door MDW Architecture
•    Le Lorrain door MDW Architecture
•    Woning BM door architecten De Vylder, Vinck & Taillieu

De jury koos als winnaar voor Woning BM door architecten De Vylder, Vinck & Taillieu. Juryvoorzitter en professor emeritus in de architectuur Jan Bruggemans prees de sublieme manier waarop Woning BM toont dat opvallende architectuur niet per sé moet opvallen. Deze woning in de Gentse rand verstopt zich niet, maar maakt wel op een organische manier deel uit van zijn beboste omgeving. Voor deze nieuwbouw moest het bos bos blijven en mochten de interessantste en mooiste bomen niet sneuvelen. De architecten legden bij Woning BM een sterke nadruk op beton, en illustreren op overtuigende wijze dat dit materiaal zeker niet koud of kil hoeft te zijn.







Niet-residentieel gebouw van het jaar


In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury eveneens zes projecten:

•    Machiels Building Solutions door Holistic Architecture
•    Politiekantoor Schoten door Bovenbouw Architecten
•    KOP loods met kantoor van URA Y Malisse K Verbeeck
•    Dexia Office door Dierendoncklancke Architecten
•    Museum M van Stéphane Beel Architecten
•    deSingel door Stéphane Beel Architects 

De nieuwe vleugel van deSingel is het winnende project in de categorie niet-residentieel gebouw. De jury loofde de manier waarop Stéphane Beel erin geslaagd is om oud en nieuw te verenigen. Beel respecteert ten volle het oude gebouw, een ontwerp van Léon Stynen, en laat het naadloos aansluiten op het nieuwe gedeelte. Toch werd geen krampachtige poging gedaan om aan te sluiten bij de stijl van Stynen. De toevoeging door Stéphane Beel Architects oogt minstens even zelfbewust als het monument dat de ‘oude’ Singel is.




Beel licht voor camera van Architectura.be, toen nog Vlaamsearchitectuur.be, zijn materiaalkeuze voor de gevelbekleding van de uitbreiding van deSingel toe.





Prijs Cultureel Erfgoed

De Prijs Cultureel Erfgoed gaat dit jaar naar ingenieur-architect Guy Mouton, de bezieler van Studieburo Mouton. De jury bekroonde Guy Mouton voor zijn hedendaagse benadering van ons erfgoed en omdat hij met zijn technische kennis de architectuur in ons land onmiskenbaar naar een hoger niveau heeft gestuwd. Niet toevallig doet het kruim van de Belgische architecten – en zelfs internationale sterarchicten zoals bijvoorbeeld Zaha Hadid – geregeld een beroep op zijn vakkennis. Mouton was betrokken bij heel wat erfgoedprojecten zoals bijvoorbeeld de inplanting van een toeristisch paviljoen in het Gentse Vleeshuis.


Innovation Award


Met deze prijs wordt het bedrijf met het meest innoverende product of concept in de bouwsector van het afgelopen jaar beloond. De Innovatie Award wordt door de Confederatie Bouw uitgereikt. De Confederatie wil met deze prijs de nadruk leggen op het belang van innovatie voor de toekomst van de bouwsector.

Dit jaar waren de genomineerden:

•    Scheldimmo (geothermische passiefbouw Paleis 8 – Stand 314)
•    CPE-Tectum Group (openluchtlaboratorium voor groendaken)
•    Van De Walle Bouwgroep

De jury was sterk onder de indruk van de innovativiteit van Van De Walle Bouwgroep. Het bedrijf ontwierp samen met installateur De Jaeger en hun studiebureau Watts-ON een zeer compacte warmtekrachtkoppelinginstallatie, waarbij de overtollig vrijgekomen warmte wordt opgeslagen in paraffine, in plaats van in water zoals gebruikelijk.
Paraffine – een stof die men ook in kaarsen terugvindt – heeft een warmte-opslagcapaciteit die vier keer groter is dan die van water, waardoor men meteen heel wat minder ruimte nodig heeft.


Design Award


De Design Award bekroont het bedrijf dat op de beurs de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en AiNB (Associatie van Interieurarchitecten) vormen hierbij de juryleden.

Deze jury selecteerde dit jaar:

•    Panoramisch schuifsysteem Panoramic Desin ASS 77 van Schüco  Paleis 4 – Stand 200
•    Modulaire Mozaik-cassettes van VMZinc Paleis 5 – Stand 119
•    Monolith wastafelelement van Geberit Paleis 7 – 107

De jury prees bij het Monolith wastafelement van winnaar Geberit de functionaliteit, de soberheid en de strakke materiaalkeuze van glas en aluminium, die toepasbaar is in 3 kleuren.


Keien van de Bouwkroniek


De Bouwkroniek kent de “Keien” toe aan deze Belgische bouwbedrijven die de afgelopen vijf jaar de grootste groei hebben gekend. De Belgische bouwbedrijven worden voor deze onderscheiding verdeeld in twee categorieën. In de categorie algemene bouwbedrijven gaat de prijs naar Hyboma. In de categorie grondverzet en wegen- en waterbouw krijgt Denys de Kei.


De International Award


Met deze prijs wordt benadrukt dat onze kennis van zaken in de bouw- en designsector niet tot de Belgische grenzen beperkt blijft. In België werden al tal van magnifieke werken door buitenlandse architecten en bouwmeesters neergezet, maar evenzeer hebben Belgische architectenbureaus en bouwfirma’s met hun projecten in het buitenland wereldfaam vergaard. Voor de International Award komen enerzijds buitenlandse bedrijven in aanmerking die één of meerdere meesterlijke bouwwerken in België hebben gerealiseerd, en anderzijds Belgische bouwbedrijven die een inspiratiebron zijn door hun opmerkelijke verwezenlijkingen in het buitenland.

De Israëlische designer, kunstenaar, industrieel ingenieur en architect Ron Arad werd tot winnaar van de International Award verkozen. Ron Arad studeerde design in Jeruzalem en architectuur in Londen. Zijn eerste liefde is dus design. Hij werkt al snel voor enkele van de grootste merken ter wereld: Vitra, Alessi, Moroso, Cassina,.... Zijn werken worden ook in heel wat musea tentoongesteld. Na deze periode focust Arad zich op de architectuur, waarbij zijn uitzonderlijk oog voor vormgeving goed van pas komt. Eén van zijn bekendste projecten in het buitenland is dan ook het Design Museum Holon te Israël.  

Maar het is vooral een Belgisch project, Mediacité in Luik, dat bij de jury de doorslag gaf. Ron Arad werd hierbij in het bijzonder geloofd om zijn technologische kennis en zijn gedurfde materiaalgebruik.




Foto's: Marc Detiffe




Deel dit artikel:
Onze partners