Belgian Building Awards: werken in alle openheid in het NAC

Een samenvoeging van de diensten van het OCMW en de Gemeentelijke Administraties in Brasschaat leidde tot het ontstaan van het NAC. Compagnie-O Architecten ontwierp het Nieuw Administratief Centrum als een intelligente casco betonstructuur met veel open ruimte die een grote flexibiliteit op vlak van inrichting mogelijk maakt. Het project is een van de zes genomineerden in de categorie Build2Work van de Belgian Building Awards, die op donderdag 3 maart tijdens BATIBOUW worden uitgereikt.

In de aanloop naar de Belgian Building Awards zet intsite.be de zes genomineerden in de categorie Build2Work in de kijker. Vandaag bespreken we Nieuw Administratief Centrum van Compagnie-O architecten in Brasschaat

De intelligente casco betonstructuur en de vides – open ruimtes die over twee of meerdere verdiepingen lopen – en dubbelhoge ruimtes van het gebouw zorgen voor een gevoel van openheid. Dankzij die openheid, die maakt dat er voortdurend visueel contact is tussen de verschillende kantoren, werk- en rustzones en het gebouw en haar omgeving, ervaren werknemers het NAC als een aangename werkplek. De bijna volledig uit glas gemaakte gevels en het centrale daklicht dragen bij tot die aangename sfeer. Het cassetteplafond van gestort beton en het op maat gemaakte turquoise tapijt geven het gebouw daarenboven een hoge akoestische performantie.

Met de grote flexibiliteit op het vlak van inrichting die de slimme betonstructuur mogelijk maakt, werd ook technisch rekening gehouden. Door het invoegen van lichte scheidingswanden ontstaat er een afwisseling van open landschapskantoren, afgesloten spreekkamers en vergader- en kopieerruimtes die makkelijk kan worden gewijzigd. De verschillende werkplekken zijn zo steeds aangepast aan de behoeften van de werknemer. Publieke en private ruimtes in het gebouw worden van elkaar gescheiden door middel van een niveauverschil, maar dan zonder in te boeten aan de visuele connectie.

Verwarming op biomassa

Het Nieuw Administratief Centrum moet niet alleen een aangename werkplek zijn, maar ook een duurzame. Het gebruik van materialen die weinig tot geen afwerking nodig hebben – denk maar aan de casco betonstructuur die als basis voor het gebouw diende – zijn hierbij erg belangrijk. Daarbovenop wordt het NAC verwarmd op biomassa afkomstig van de houtsnippers van het laanbomenonderhoud in Brasschaat. Daarmee is het administratief centrum het eerste gemeentegebouw in de Antwerpse gemeente dat op die manier verwarmd wordt. Omdat de brandstoffen niet van ver moeten komen, wordt het gebouw zo goed als CO2 – neutraal verwarmd.

Ook met duurzame mobiliteit werd rekening gehouden bij de constructie van het NAC. Door te kiezen voor een centrale locatie in de gemeente is het gebouw voor de werknemers vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. De beslissing om alle gemeentediensten op één plek onder te brengen, zorgt er dan weer voor dat werknemers zich tijdens hun werkuren niet naar verschillende locaties moeten begeven.

Deel dit artikel:
Onze partners