Terwijl het spreekwoord beweert 'het gras altijd groener is aan de overkant', verdient België meer erkenning voor zijn inspanningen op het gebied van vergroening en biodiversiteit. Het land speelt actief een rol in deze belangrijke initiatieven. Architectura was te gast op het Pluspoint River Event en reflecteert.
pluspoint river event
De afgelopen week mocht architectura drie dagen doorbrengen in hoog architecturaal gezelschap: namens Optigrün Benelux was ik namelijk als standhouder aanwezig op het Pluspoint River Event. Samen een 75-tal andere fabrikanten had ik een standje opgezet op de luxueuze “Blue Rhapsody” die achtereenvolgens voor anker lag in Gent, Brussel en Antwerpen.
Op drie dagen tijd had ik een 100-tal gesprekken, vooral met architecten en ingenieurs met daartussen hier en daar een bouwpromotor of aannemer. De ene babbel was al interessanter, veelbelovende of surrealistischer dan de andere waarbij een aantal elementen toch wel zijn blijven hangen.
gedachtenwisseling
Deze gedachten kwamen bij me op toen ik opnieuw het commentaar hoorde dat "ze" in New York en Milaan veel verder waren dan wij. "Daar is die Italiaanse architect met die groene toren," zeiden ze, "en daar hebben ze die oude spoorlijn die nu volledig vergroend is en waar je kunt wandelen."
Toen ik aangaf dat Stefano Boeri (want dat was natuurlijk waar het om draaide) al verschillende projecten met groene elementen in België en Nederland had gerealiseerd, trokken mensen verbaasd hun wenkbrauwen op. Maar toen ik vertelde over de Dakakker in Rotterdam, waar al in 2012 de eerste dakboerderij van Europa werd aangelegd met een indrukwekkende grootte van 1.000 m2, en over het PAKT in Antwerpen, waar de dakmoestuin onder andere de kruiden levert voor Restaurant The Jane, viel er een moment van stilte of werd ik ongelovig aangekeken door mijn gesprekspartner.
Met enthousiasme deelde ik het verhaal van het gevangenisdorp in Haren bij Brussel, waar we vorig jaar meer dan 20.000 m2 aan groene daken hebben aangelegd. Ik liet foto's zien van de Groene Kaap in Rotterdam en Valley in Amsterdam, twee indrukwekkende projecten waar groen tot op elk terras wordt gebracht en die bovendien openstaan voor het grote publiek. Trots noemde ik het Casino-project in Middelkerke, waar een van onze partners onlangs begon met de uitdagende taak van het creëren van een duin-daktuin. Ook verwees ik naar het Hofbogenpark, dat, net als de wereldberoemde High Line in New York, is aangelegd op een voormalige verhoogde spoorlijnbedding in Rotterdam.
Zet aan het denken
Hoe komt het dat we al deze prachtige projecten – zo dicht bij de deur – niet kennen, maar vol bewondering praten over de daktuinen die letterlijk zo ver van ons bed liggen? Op websites als Architectura krijgen we elke week een kleurrijke keur te zien van groendaken en daktuinen uit eigen land. Laat me hierbij Rik Neven oproepen om op dat vlak nog een tandje bij te steken.
Waarom? We hebben nood aan veel meer groen in onze steden, dat blijkt nog maar eens uit het zoveelste onderzoek dat aantoont dat het met onze insectenpopulatie zeer slecht gesteld is. Ja, het hitte-eiland-effect bestaat echt en is een belangrijk thema én elk dak dat vergroend wordt betekent weer een stap in de goeie richting. Ja, we worden blij van groen; er zijn intussen zelfs bedrijven die hun daktuin meenemen in hun communicatie naar kandidaat werknemers.
daktuinen dichtbij ons
Ondanks de initiële indruk, hinken België en Nederland niet achter op de wereld. Groene daken en daktuinen brengen geen verhoogd risico op lekken en schade met zich mee. Ze zijn niet voorbehouden aan een selecte groep met immense budgetten. Als bewijs geven we hieronder enkele inspirerende foto's van de projecten waar ik trots op ben, om deze misvattingen te ontkrachten.