Belgisch ontwerpteam wint internationale prijs voor innovatieve boerderij in Ghana

Zopas zijn de winnaars van de Manni Group Design Award bekendgemaakt. YAC - Young Architects Competition en het Italiaanse staalbedrijf gingen voor de derde editie van deze prijs voor jonge ontwerpers op zoek naar een ontwerp voor een hoogtechnologische agro-foodhub in Ghana. De juryleden waaronder Eduardo Souto de Moura (Souto de Moura Architects) en Andreas Fries (Herzog & de Meuron) kroonden het project van het Belgische ontwerpteam SAPLAB tot winnaar.

De wereldwijde voedselcrisis is een van de meest prangende uitdagingen voor de mensheid. Daarom lanceerde de Manni Group Design Award voor deze derde editie een oproep voor de ontwikkeling van een agrofoodhub in West-Afrika. Deze zogenaamde Ghana Innovation Farm wordt een hoogtechnologische hub, met zones gewijd aan opleiding en infrastructuur voor een efficiënte koudeketen. De plek moet lokale boeren ondersteunen tijdens het oogstseizoen en de daaropvolgende periode.

De respons op deze uitdaging vanuit de architectuurwereld was groot, met inzendingen uit 86 landen verspreid over vijf continenten. Het doorslaggevende criterium voor de jury was de aandacht voor duurzaamheid in het project, zowel in de bouwfase als op de lange termijn, dankzij het inzetten van technologieën voor off-site constructie van Manni Group. De prijs wordt gesponsord door onder meer RENOLIT ALKORPLAN roofing products en ROCKWOOL
 

Het winnend ontwerp

Het SAPLAB-team, dat bestaat uit de Belgische ontwerpers Shiran Potié, Arno Goedefroo, Maurice Demeyer en Robin Feys, ging met de eerste prijs aan de haal. In hun ontwerp vormen twee lanen in kruisvorm het organiserende steunpunt van de foodhub: de lengteas laat het verkeer van voertuigen van en naar de boerderij toe, de dwarsas verbindt de boerderij met het weelderige omringende platteland via het impluvium, dat de ongestoorde verwerking van de oogst mogelijk maakt.

De focus van de architecten gaat uit naar het innovatiecentrum van de hub, dat gebruikmaakt van de moderne mogelijkheden van staal om een zeer efficiënt gebouw te creëren, dat tegelijkertijd de lokale cultuur versterkt. De Innovation Farm combineert de functionaliteit van de infrastructuren voor de agrovoedingsketen met het fysieke en mentale welzijn van de werknemers dat wordt geboden door de ontspanningsruimten.

Er is grote nadruk gelegd op de verschillende technologieën van de Manni Group in elk deel van het gebouw en op de optimalisatie van de materialen. De dakvorm is geïnspireerd door de 'Gouden kruk' van de Ashanti-cultuur, waarbij de gebogen structuur van het groendak wordt ondersteund door Manni Sipre stalen vakwerk: elke spant gemaakt met het GreenROOF-systeem heeft een identieke geometrie, maar draait op verschillende manieren om de dakhelling vorm te geven; de secundaire structuur is gemaakt van lokale zachte houten balken, wat de transportkosten vermindert.

Voor de gebouwschil is gekozen voor Isopan sandwichpanelen, hier gekenmerkt door een oppervlaktepatroon geïnspireerd op de typische Kenthe textielprint: de technologische innovatie van thermische isolatiesystemen wordt zo gecombineerd met de geschiedenis en de plaatselijke cultuur van Ghana.

“Met een minimaal gebruik van materiaal en een efficiënte organisatie van het programma, wordt hier een uiterst flexibele en toch specifieke plek gecreëerd. De vier gebouwen gegroepeerd rond een kruispunt roepen het beeld op van een klein dorp op dat voorzichtig in het omliggende landschap is geplaatst”, aldus Andreas Fries van Herzog & de Meuron.

Bron: Manni Group
Deel dit artikel:
Onze partners