Belgisch paviljoen Architectuurbiënnale Venetië 2025 toont impact natuurlijke intelligentie van planten op architectuur

Begin mei 2025 start in Venetië de 19e editie van de Biennale Architettura, de internationale hoogmis van hedendaagse architectuur. Op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) presenteert het team van Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso in het Belgische paviljoen de tentoonstelling Building Biospheres.

Hoe kan architectuur verder ontwikkelen onder invloed van natuurlijke intelligentie? Met hun tentoonstellingsconcept Building Biospheres onderzoeken landschapsarchitect Bas Smets, klimaatwetenschapper Valerie Trouet en bioloog Stefano Mancuso een nieuwe relatie tussen natuur en architectuur.

"Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso herdefiniëren op een heel actuele manier de relatie tussen architectuur en natuur. Als bezoeker van het Belgische paviljoen zal je letterlijk het effect van de klimaatverandering kunnen voelen."
- jury tentoonstelling Belgische paviljoen Biennale Architettura 2025 -

 

Building Biospheres stelt voor om gebouwen te beschouwen als kunstmatige ruimtes waarin planten een verkoelend microklimaat kunnen produceren en het gebouw actief aansturen wat betreft beregening, ventilatie en belichting. Door gebruik te maken van de nieuwste inzichten in de intelligentie van planten, onderzoekt het project wat dit kan betekenen voor de ontwikkeling van de architectuur. Het Belgische paviljoen op de Biënnale van 2025 zal dienen als een laboratorium om deze ideeën te verkennen en te demonstreren.

Shortlist & jury

Als antwoord op de open oproep dienden meer dan veertig teams een voorstel in voor een tentoonstellingsconcept in het Belgische paviljoen op de 19e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. Naast het team van Bureau Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso selecteerde de jury nog twee teams om hun ontwerp verder uit te werken:

  • Marie Pétrault, Angelique Soglo, Jeanne Mujawamariya en Arianna Fabrizi De Biani: ‘Measure’s constellation’ reflecteert vanuit een postkoloniaal perspectief op de invloed van standaarden en normen. In een interactieve installatie worden algoritmen gekoppeld aan manieren om de menselijke identiteit en schaal te meten.
  • Pauline Clarot, Sacha Ketelbuters en Leander Venlet: ‘Inside or Outside?’ legt het potentieel en de risico's bloot van renovatie op grote schaal. De focus ligt op de 'huid van een gebouw' en hoe we omgaan met de verhouding binnen-buiten.

De commissie die instaat voor de selectie van de laureaten bestond uit Dennis Pohl (directeur Vlaams Architectuurinstituut, voorzitter van de jury), Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Tom Avermaete (professor Geschiedenis en Theorie van Stedenbouwkundig Ontwerp, ETH Zürich), Adinda Van Geystelen (algemeen & artistiek directeur bij Z33), Inge Vinck (Architect, AJDVIV, Gent en Düsseldorf), Sofie De Caigny (aftredend directeur Vlaams Architectuurinstituut) en Hülya Ertas (coördinator tentoonstellingen en publicaties bij het Vlaams Architectuurinstituut).

Bron: Vlaams Architectuurinstituut
Deel dit artikel:
Onze partners