Belgisch paviljoen op Osaka World Expo 2025 staat in teken van ‘water’ (Carré 7)

Architectenbureau Carré 7 uit La Louvière staat in voor het ontwerp van het Belgische paviljoen op de Osaka World Expo 2025. Het is een project gebouwd rond het thema water in al zijn toestanden (vast, vloeibaar en gas), een symbool van leven en sleutelfactor bij het bouwen van de steden van morgen.

Water, een belangrijk onderwerp voor iedereen, is het symbool dat België heeft gekozen om het thema van Expo 2025 ‘Saving Lives' te illustreren. "Alle levende wezens zijn samengesteld uit water. Water is overal aanwezig en vormt de verbinding en schakel tussen cellen, tussen mensen en de aarde... Het is de zuiverste en meest universele weergave van het leven," legt architect Cyril Rousseaux van Carré 7 uit. "Water is ook belangrijk voor België en zijn geschiedenis, dankzij de ontwikkeling van de rivierassen en de haven van Antwerpen, die beide hebben geholpen om België midden in de internationale handelsbetrekkingen te positioneren. Water is aanwezig in al zijn vormen in België: we hebben de zee, 3 grote rivieren, verschillende bronnen en regenachtig weer.”

Het gebouw is daarom ontworpen om het “blauwe goud” te symboliseren in al zijn verschillende vormen. De vaste toestand wordt getoond in de 'ijskast', een relatief gesloten volume bedekt met iriserende, licht reflecterende bekleding. De vloeibare toestand wordt onderscheiden door een meer dynamisch, ritmisch en doorschijnend materiaal, te vinden op de helling. Het paviljoen is ook omgeven door een waterspiegel waar bezoekers op kunnen lopen, versterkt door kleine waterstralen.

De laatste toestand van water wordt vertegenwoordigd door de 'wolken', een opblaasbare structuur die lijkt te zweven boven het paviljoen. Bij het verlaten van de helling worden bezoekers begroet op het dakterras door watersproeiers en meegenomen door de gasvorm van water. Deze 10 grote witte ballen (10 voor de Belgische provincies, een verwijzing naar het Atomium) zullen zichtbaar zijn vanaf de Ring, de voetgangersloopbrug die rond het expoterrein loopt.

Het Belgische paviljoen zal ook een 'hart' bevatten, een allegorie van het leven: een lichte, met planten gevulde ruimte waar bezoekers worden uitgenodigd om doorheen te lopen. Mensen lopen door dit hart om opnieuw verbinding te maken met het essentiële, met de natuur.

"Het hart vertegenwoordigt ook de Belgische bevolking, die bekend staat om hun levendigheid en warmte. Het zijn de Belgen die België vormen, en we wilden dit uitdrukken in ons gebouw. Het paviljoen bouwen rond een helder en levendig hart is het symbool van België", legt Cyril Rousseaux. "Het is een pleitbezorger voor het leven, een ode aan vreugde. We willen dat deze ruimtes tot leven komen, gonzen als een kloppend hart om de 'Belgitude' van België, folklore, vrijheid en levensvreugde te delen met de hele wereld."

Bron: Wallonia
Deel dit artikel:
Onze partners