Belgische architecten onderschrijven oproep Architects Declare om grote projecten in Rusland stop te zetten

Architects Declare, de internationale beweging van architecten die zich heeft geëngageerd om de klimaatcrisis een halt toe te roepen, heeft zich ook uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. De beweging roept haar leden op om het werk aan grote projecten in Rusland stop te zetten totdat het land bereid is het internationaal recht te eerbiedigen. Ze vraagt ook aan onze regeringen om een noodmaatregel te treffen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen "gezien de oorlogsmachine van Poetin voor een zeer groot deel wordt gefinancierd door de verkoop van gas aan andere landen." De Belgische afdeling van Architects Declare, in het leven geroepen door Redactiebureau Palindroom en Architectura, onderschrijft het manifest. 

Architects Declare verklaart zich solidair met het volk van Oekraïne en veroordeelt onvoorwaardelijk degenen die betrokken zijn bij de oorlog tegen het land, de bevolking, culturele artefacten en de natuurlijke omgeving. “Ook veroordelen wij de racistische behandeling van vluchtelingen en roepen wij op tot een eerlijke behandeling van allen die oorlogsgebieden trachten te ontvluchten.”

"Wij doen een beroep op al onze ondertekenende leden om het werk aan grote projecten in Rusland stop te zetten totdat het land bereid is het internationaal recht te eerbiedigen”, klinkt het. 

"Voorts beloven wij dat wij bereid zijn te helpen bij het onschadelijk maken van een van de grootste bedreigingen voor de wereldvrede sinds de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsmachine van Poetin wordt voor een zeer groot deel gefinancierd door de verkoop van gas aan andere landen. Daarom doen wij een beroep op onze respectieve regeringen om een noodmaatregel te treffen om onze economieën minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en over te schakelen op een veiliger toekomst met hernieuwbare energiebronnen. Wij als industrie zullen helpen bij de uitvoering van deze maatregelen en als Architects Declare zetten wij ons in om een positieve toekomst voor iedereen vorm te geven."

Het manifest is gelanceerd door de Britse stuurgroep van Architects Declare en is intussen al onderschreven door tal van afdelingen met naast België onder meer ook Frankrijk, Duitsland, Australië, Hongarije en de Verenigde Staten. 

Ook meer dan 6500 Russische architecten hebben in een open brief de oorlog veroordeeld, zo meldt Dezeen. Ze vragen “het onmiddellijke einde van de gewelddadige oorlog”.  

Deel dit artikel:
Onze partners