Niet alleen op de internationale scène worden prijzen uitgereikt, ook in eigen land krijgen mooie projecten de nodige erkenning. In dit overzicht ziet u welke collega's er dit jaar in de bloemetjes zijn gezet. Er zijn ook Belgische bureau's die internationaal hebben gescoord, die laureaten vindt u bij de buitenlandse awards.
Archifocus-wedstrijd: Toon Grobet
Op 19 juni 2014 vond tijdens 'I am Architect' de uitreiking plaats van de architectuurfotografiewedstrijd Archifocus, mee georganiseerd door Architectura.be. De vakjury bestempelde Toon Grobet als laureaat met zijn fotoreeks van het Crematorium Hofheide.
Tweejaarlijkse Vlaamse Planningsprijs: Regionet Leuven (BUUR)
De tweejaarlijkse Vlaamse Ruimtelijke Planningsprijs ging in 2014 naar “Regionet Leuven”, een project van de provincie Vlaams-Brabant, die ook coördineert, de Stad Leuven, De Lijn Vlaams-Brabant en Interleuven.De prijs werd uitgereikt op de Werelddag van de Stedenbouw, een organisatie van de VRP - Vereniging voor Ruimte en Planning vzw. Het project bouwt voort op het oorspronkelijke initiatief van BUUR | bureau voor urbanisme cvba, een team van stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en planners. Het team zocht een antwoord op het groeiende mobiliteitsprobleem rond Leuven.
Designer van het jaar: Marina Bautier
De jury van de Biënnale Interieur in Kortrijk riep de Brusselse ontwerpster Marina Bautier uit tot designer van het jaar. Inspiratie vindt de Franstalige in Scandinavië en Azië. Haar no-nonsense creaties maken veelvuldig gebruik van bleek hout. Ze ontwierp voor Swedese, Ligne Roset en Stattmann Neue Moebel. Ondertussen heeft ze haar eigen merk, MA, uit de grond gestampt.
Belgian Building Awards: Categorie 'Niet residentieel gebouw': Atelier Tom Vanhee en De Smet-Vermeulen architecten
De projecten ‘Gemeenschapshuis Westvleteren’ van het architectuurbureau Tom Vanhee en ‘Strandloper’ van De Smet-Vermeulen architecten werden in deze categorie allebei als winnaar aangeduid. De kracht van beide projecten schuilt in het intelligente architecturaal antwoord op de context en de omgeving. Bij het Gemeenschapshuis in Westvleteren ligt een bestaande constructie aan de basis van een origineel project. De architect bouwde nieuwe volumes op oude ‘ruïnes’ en creëerde zo een compromisloos ‘patchwork’ van oud en nieuw, waarbij de gedurfde keuze voor baksteen het project een extra sterk karakter verleent. Volgens de jury vormt dit alles een coherent, toegankelijk en duurzaam geheel, afgestemd op de hedendaagse verwachtingen van onze maatschappij.
Het kinderdagverblijf De Strandloper formuleert dan weer een origineel antwoord op de stelling dat kinderen in een crèche afgesloten moeten zitten. Door patio’s als buitenruimtes aan te leggen en daar dezelfde materialen en kleuren als binnen te gebruiken, doen de architecten er de grens tussen binnen en buiten vervagen. Op die manier heeft de architectuur van het kinderdagverblijf schijnbaar nooit een gesloten karakter: niet voor de kinderen en niet voor de buurtbewoners en voorbijgangers. De bekommernis om de gebruikers en de omgeving is ook binnen voelbaar. Het project laat materialen, licht en akoestiek in alle eenvoud de onderlinge confrontatie aangaan.
Julien De Smedt nam de International Award mee naar huis voor zijn projecten over de landsgrenzen heen.
Batifaçade: Matthieu Lemaire
Op donderdag 27 februari werden op Batibouw de prijzen uitgereikt in de eerste editie van de gevelrenovatiewedstrijd Batifaçade, mee georganiseerd door Architectura.be. Het grote publiek lauwerde met meer dan 700 online stemmen Matthieu Lemaire tot winnaar van de publieksprijs. Een vakjury van architecten vond de gevel in cortenstaal van de atelierwoning van Architectuuratelier 9a de terechte winnaar.
Bruocsellaprijs: Centre Vidéo de Bruxelles
Elk jaar organiseert Prométhéa samen met de Brusselse overheid een wedstrijd voor projecten die het leefklimaat en de stedelijke omgeving van de Brusselse regio verbeteren. De Stadsateliers van het Centre Vidéo de Bruxelles wisten dit jaar de prijs weg te kapen. De participatieve ateliers produceren films over het dagelijks leven in een sociaal woningblok en de renovatie of sloop ervan.
De Belgische energie- en milieuprijs: onder andere Marie Ernotte en Dimitri Collard
Op 5 juni werden de winnaars van de negende Belgische Energie- en Milieuprijs bekend gemaakt in Tour&Taxis (Brussel). De tweetalige avond werd geopend door enkele politici en de voorzitter van de plaatselijke jury. Naar gewoonte werden ook dit jaar 8 prijzen uitgereikt, onder andere de Eco-Citizen Award. Die wordt uitgereikt aan projecten die leiden tot duidelijke verbeteringen van het milieu in de buurt. Dit jaar kaapte het koppel Marie Ernotte en Dimitri Collard de prijs weg met hun ‘dennenappelhuis’. De elegante vorm, de duurzame materialen, en de mooie integratie van het huis in het bos leverde hun de prijs op.
Vlaamse Monumentenprijs: Kasteel D'Ursel
In september won het Kasteel D'Ursel in Hingene de Vlaamse Monumentenprijs 2014. Wat eeuwenlang de zomerresidentie was van de adelijke familie D'Ursel werd eind 2003 een cultuurhuis. Het park van het kasteel evolueerde van siertuin tot landschapstuin. De jry loofde het grondige vooronderzoek, de restauratie van interieur en exterieur en de aandacht voor de archeologische opgravingen, de ontsluiting van het omliggende landschap en de aandacht voor het immateriële erfgoed.
Andere prijzen: