Belgische Baksteenfederatie toont engagement met sectoraal charter voor klimaatneutrale baksteensector

De baksteensector staat voor belangrijke uitdagingen in de context van de transitie naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050 en is zicht bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom lanceert de Belgische Baksteenfederatie een sectoraal charter voor een klimaatneutrale baksteensector met focus op dematerialisatie en eco-formaten.

De Belgische Baksteenfederatie wil met het sectoraal charter zijn engagement  bevestigen in de transitie naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050.

Onderstaande bedrijven engageren zich om individueel na te denken om zowel hun energie- als grondstofgebruik te beperken zonder aan kwaliteit en functionaliteit in te boeten. Verder zullen de bedrijven in binnen- en buitenland bij alle stakeholders het principe van dematerialisatie promoten.

 

 

Inzetten op eco-formaten

In het licht hiervan engageren de bedrijven zich om bij de promotie van hun assortiment aan de klant de eco-formaten hierin actief te betrekken.

Met de eco-formaten wordt het gebruik van grondstoffen en energie verminderd zonder dat aan functionaliteit en kwaliteit van het product wordt geraakt. Hierdoor kunnen de CO2-emissies gereduceerd worden tijdens het productieproces en het transport. Door hun slankere formaten bieden ze ook het voordeel dat ze lichter zijn. Ze zijn minder breed, waardoor meer isolatie mogelijk is en meer plaats voor woonruimte ontstaat. Daardoor leveren ze ook een positieve bijdrage aan de milieuprestatieberekening van een gebouw.

Door de eco-formaten onder de aandacht te brengen van potentiële klanten, streeft de baksteensector samen met zijn partners naar duurzame, klimaatvriendelijke en innovatieve gebouwen en een klimaatneutrale baksteensector tegen 2050.

Deel dit artikel:
Onze partners