Belgische belvédère voor Koblenz

Dethier Architectures uit Luik ontwierp in samenwerking met het Brusselse studiebureau Ney & Partners in 2011 een houten belvédère voor de prestigieuze Bundesgartenschau in Koblenz. Het paviljoen biedt niet alleen een panoramisch uitzicht, het is nu ook een symbool van de stad geworden.

Dethier Architectures uit Luik ontwierp in samenwerking met het Brusselse studiebureau Ney & Partners in 2011 een houten belvédère voor de prestigieuze Bundesgartenschau in Koblenz. Het paviljoen biedt niet alleen een panoramisch uitzicht, het is nu ook een symbool van de stad geworden.

 

Internationale tuinbeurs

In 2011 organiseerde Koblenz de prestigieuze Bundesgartenschau, waar steevast miljoenen tuinliefhebbers uit de hele wereld op af komen. Voor die gelegenheid schreef de beursorganisatie een architectuurwedstrijd uit voor een uitzonderlijke houtconstructie. Vanaf het plateau, waar ook de oude vesting Ehrenbreitstein staat, moest de bélvedère een panoramisch zicht bieden op de natuur en de historische stad. Het Belgische team van Dethier haalde de opdracht binnen.

 



De  constructie steekt 15 meter uit en heeft een hoogte van 10 meter (foto: Dethier Architectures).


De constructie

De belvédère is gebouwd in de vorm van een driehoek. Van bovenaf gezien vormen drie traveeën de zijden van de driehoek, waarbij de laatste travee steunt op de eerste. De zijwanden bestaan uit een raamwerk van schuin geplaatste houten balken.

De bezoeker begint zijn tocht binnenin de constructie en komt uit op het dak van het paviljoen. Lopend van hoek naar hoek, heeft hij uitzicht over de natuur, de stad en over de belvédère zelf.

 


 

De geometrische vorm in het landschap (foto: Landesforsten).

 

Lokale houtsoorten

De ontwerpers gebruiken voor hun ontwerp het Europese Douglas dennenhout, afkomstig van de spar die groeit in de omgeving van Koblenz. De hele structuur rust op palen van cortenstaal. De intensieve samenwerking tussen de architecten en de ingenieurs resulteert in een lichtgewicht, maar toch stabiele constructie. Dankzij het open raamwerk is het paviljoen vrijwel losstaand.

 


460 verbindingen en 20.880 pennen en bouten waren nodig voor de stabiliteit van de constructie (foto: Ney & Partners).

 

Een symbool van Koblenz

De belvédère laat elke bezoeker de natuur optimaal ervaren. Het grote bouwwerk zie je al van veraf staan, maar toch blijft het gracieus. Door de horizontale belijning en de open structuur gaat het op in het landschap. De geometrische vorm van de belvédère is een verwijzing naar de eeuwenoude vesting Ehrenbreitstein en de hoekige wandelpaden in het omliggende park. Hiermee doet het ontwerp recht aan de historische waarde van het natuurgebied. Sinds 2002 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 Tegenwoordig is het terrein rondom de vesting een populair recreatiegebied en is de belvédère een symbool voor Koblenz geworden.

 
 

 Bezoekers lopen op het dak en gaan met een trap weer naar beneden (foto: Dethier Architectures).


 

Deel dit artikel:
Onze partners