Drie jaar lang heeft zaakvoerder-ontwerper Ringo Cruysberghs erover gedaan om een raam te ontwikkelen dat geen zichtbaar profiel heeft. Met succes, want er is sprake van een wereldprimeur. Het schuifraam, dat de naam Rinvisible krijgt, wordt volledig geïntegreerd in de muur. Rails in de vloer behoren daardoor tot het verleden.
Door een ophangsysteem dat volledig geïntegreerd wordt in de muur is het mogelijk om de ramen zonder rails te laten bewegen. Rubberstrips zorgen voor een geluids- en waterdichte afsluiting. De afwerking met een overschilderbare plaat verbergt netjes alle technische onderdelen. Deze plaat is snel vervangbaar, waardoor er bij schade niets opengebroken moet worden.
Cruysberghs baseerde zijn ramen en deuren op de deuren van een operatiekwartier. Deze zijn immers hermetisch afgesloten en werken automatisch. De schuifdeuren van Rinvisible zijn tot twee meter breed en zakken bij het sluiten 5 tot 7 millimeter. Hierdoor zijn ze waterdicht. Door een directe afwatering is er geen gevaar voor wateroverlast bij hevige regen. Sensoren openen en sluiten de schuifdeur en het schuifdeurraam van zodra ze beweging opmerken.
Simpel
"Eigenlijk is het een vrij simpel product," vertelt Cruysberghs. "Toen het inovatiecentrum in Hasselt mij vertelde dat dit wereldwijd nog nergens wordt gemaakt, twijfelde ik niet." Cruysberghs vroeg meteen een Europees patent aan. De Beringenaar vertelt uitgebreid over zijn uitvinding die drie jaar van zijn leven in beslag nam.
"Een motor zorgt net als bij conventionele schuiframen voor de beweging, anders is het voor bepaalde personen te moeilijk om de ramen open te schuiven," zegt Cruysberghs. Batterijen zorgen voor reservestroom, mocht de elektriciteit uitvallen. De raamprofielen zijn geïsoleerd. Mensen kunnen kiezen hoeveel isolatie er gebruikt wordt. Een folie aan de onderkant zorgt ervoor dat de ramen geen strepen maken op de vloer.
Infosessies
De ramen komen binnen de 8 tot 9 maanden op de markt. "Met een inbouwhoogte en -breedte van 22 centimeter is het belangrijk dat architecten goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden," vertelt Cruysberghs. "Daarom organiseren we binnenkort infosessies voor architecten. Op de website kunnen ze binnenkort een agenda terugvinden met daarop de data van deze sessies."
De ramen zijn ongeveer 50% duurder dan conventionele ramen.