Belgische Prijzen voor Architectuur & Energie 2013 uitgereikt

De jubileumeditie van deze tweejaarlijkse toonaangevende prijs werd dit jaar voor de 10de maal door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) georganiseerd, in samenwerking met Electrabel-GDF Suez. De Belgische Prijs voor Energie 2013 gaat naar Buro B met het kantoorgebouw Stebo in Genk, dat het resultaat is van een intensieve samenwerking met studiebureau Cenergie. Robbrecht en Daem architecten en Marie-José Van Hee architecten kapen de Belgische Prijs voor Architectuur 2013 weg met de Stadshal en het centrumplein in Gent.
De jubileumeditie van deze tweejaarlijkse toonaangevende prijs werd dit jaar voor de 10de maal door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) georganiseerd, en samenwerking met Electrabel-GDF Suez. De Belgische Prijs voor Energie 2013 gaat naar Buro B met het kantoorgebouw Stebo in Genk, dat het resultaat is van een intensieve samenwerking met studiebureau Cenergie. . Robbrecht en Daem architecten en Marie-José Van Hee architecten kapen de Belgische Prijs voor Architectuur 2013 weg met de Stadshal en centrumplein in Gent.






Belgische Prijs voor Architectuur

Onder de vijf categorielaureaten waren er twee projecten met vergelijkbare architecturale kwaliteiten en een vergelijkbaar eindresultaat in het geding: de Elishout Keukentoren in Brussel en de Stadshal in Gent. De Stadshal werd gekozen omdat ze “het meest representatieve project is van de categorielaureaten en als zodanig typischer voor de plaatselijke situatie. De toren is veeleer – in positieve zin – een heroïsche krachttoer van de modernistische en functionalistische ideologie. De Stadshal is architectuurgeschiedenis die een plaats vindt in een context, een kenmerk van een plek ontdekt en haar – niet zonder trots – opwaardeert. Omdat ze inspeelt op de bouwlagen van de stad is ze een meer hedendaags paradigma dan het Keukentorenproject. De Stadshal is een plek voor de gemeenschap, een plek die zonder iets op te dringen anticipeert op haar gebruik – wat als aanpak voor een architect vrij uniek en bijzonder moedig is,” aldus de jury.


Foto: Bert Callens.



De jury, bestaande uit de architecten Luc Dutilleux, Nicolas Firket, Oscar Rommens, plaatsvervanger Leo Van Broeck, Eric Van Overstraeten en Steven Verbeke selecteerde 95 realisaties uit 345 inzendingen die in aanmerking kwamen voor de eindjury. De eindjurering vond plaats in Brussel op woensdag 5 juni met de buitenlandse juryleden: Emanuel Christ (Christ & Gantenbein uit Basel), Shelley McNamara (Grafton Architects uit Dublin) en de Belgische architecten Oana Bogdan (Bogdan & Van Broeck Architects), Luc Dutilleux (Artau) en Oscar Rommens (import.export Architecture). Deze jury bepaalde de genomineerden, categorie-laureaten en de winnaar van de Belgische Prijs voor Architectuur 2013. Uit de genomineerden van iedere categorie werden uiteindelijk volgende categorielaureaten verkozen:

-Eengezinswoningen: Weekend House, Merchtem – OFFICE Kersten Geers David Van Severen
-Groepswoningbouw: Tuinwoningen en kantoor Drukkerij, Antwerpen – Collectief Noord
-Niet-residentieel privésector: Computer Shop, Tielt – OFFICE Kersten Geers David Van Severen
-Niet-residentieel publieke sector: Elishout keukentoren, Anderlecht – Xaveer De Geyter Architecten
-Publieke ruimte: Stadshal en centrumplein, Gent – Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Marie-José Van Hee architecten


Paul Robbrecht over de Stadshal in Gent.



Belgische Prijs voor Energie

De Belgische Prijs voor Energie 2013, georganiseerd door Electrabel-GDF Suez met medewerking van FAB, gaat dus naar Buro B met het kantoorgebouw Stebo in Genk. Het project is het resultaat van een intensieve samenwerking met het studiebureau Cenergie. ““Een optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw enerzijds en het “building integrated PV-system” anderzijds; een mooi voorbeeld van doordacht en efficiënt energetisch ontwerpen,” aldus de jury.


Foto: Wim Knuts.



Van de 66 inzendingen voor de Energieprijs werden uiteindelijk 48 dossiers ingediend voor de eindjury. Na een grondige analyse qua prestaties en volledigheid van opgevraagde dossiers zijn er uiteindelijk 31 realisaties aan de eindjury voorgesteld. Deze jury was samengesteld uit Ir.Arch. Rik Van Rossen (voorzitter), Arch. Luc Dedeyne (Energieconsulent BVA), Prof.dr.ir. Jean-Marie Hauglustaine (ULg), Dr.Sc.Georges Timmermans (Directeur CIR Isolatieraad), Ir. Kris van Dingenen (Directeur TECNOLEC), Arch. Marc Muylle (Patrimoniumbeheer Electrabel GDF-SUEZ) en arch. Eddy Vanzieleghem (FAB-Awards). Bruno Vander Maelen fungeerde als waarnemer voor Electrabel.

De jury kon gebruik maken van vooraf grondig voorbereide tabellen met een 150-tal gegevens over de volgende aandachtspunten: transmissieverliezen, ventilatie, infiltratie en energierecuperatie, netto energiebehoefte per m2 vloeroppervlakte en het verbruik van verwarming, koeling, hulpenergie. Dat zorgde voor de volgende lijst van categorielaureaten:

-Eengezinswoningen: Rijwoning Putman, Waregem - denc!-studio
-Groepswoningbouw: Appartementsgebouw 'Les Courses', Elsene - MDW Architecture
-Niet-residentiële gebouwen in publieke en private sector: Kantoorgebouw Stebo, Genk - Buro B


Themaprijzen

De prijs voor de beste toepassing van keramische materialen, uitgereikt door WIENERBERGER, ging naar Salens Architecten voor het Rijksarchief in Brugge. De prijs voor het meest creatief daglichtgebruik in architectuur, uitgereikt door VELUX, is toegekend aan BCF Architecten voor hun woning Middag in Halle. De Prijs voor de beste toepassing van een warmtepomp, uitgereikt door VIESSMANN, was voor Denc!-Studio voor het passiefkantoor Termote in Nevele. Verder waren ook Sto, Foamglas, Niko, Rockfon en Rockpanel betrokken bij de ondersteuning van de Belgische Prijzen voor Architectuur en Energie.

Alle geselecteerde, genomineerde en winnende realisaties kunt u hier raadplegen.
Deel dit artikel:
Onze partners