Belgische projecten winnen Blue Stone Award

Carrières du Hainaut organiseerde samen met Archi-Europe een internationale architectuurwedstrijd, de Blue Stone Awards. De meest mooie en creatieve architectuurprojecten waarin de blauwe steen werd toegepast werden beloond. De Belgische deelnemers Jamaer Architecten, Altiplan Architects, Marc Meuwis en Osar vielen in de prijzen tijdens de uitreiking op 4 oktober.
Carrières du Hainaut organiseerde samen met Archi-Europe een internationale architectuurwedstrijd, de Blue Stone Awards. De meest mooie en creatieve architectuurprojecten waarin de blauwe steen werd toegepast werden beloond. De Belgische deelnemers Jamaer Architecten, Altiplan Architects, Marc Meuwis en Osar vielen in de prijzen tijdens de uitreiking op 4 oktober.

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Carrières du Hainaut schreef het bedrijf een wedstrijd uit voor projecten waarin de blauwe steen uit Henegouwen een hoofdrol speelt. Meer dan zeventig inzendingen uit heel Europa kwamen binnen en zes projecten, waaronder vier uit België, zijn bekroond. Het materiaal kent vele gezichten. Het is niet alleen een goede bouwsteen maar ook een prachtige siersteen en kan zowel manueel als mechanisch worden bewerkt.


Categorie gedurfd, Jamaer Architecten, België
Project: Kantorenpark De Alverberg, Hasselt

Jamaer Architecten uit Hasselt won met het kantorenpark De Alverberg de prijs in de categorie Gedurfd. De gevel van het gloednieuwe kantoorgebouw in Hasselt bestaat geheel uit blauwe steen in combinatie met glas. Bij de bouw was veel aandacht voor energiebesparing, bijvoorbeeld door de plaatsing van een zonnewering op de zuidkant. Opvallend is de keuze voor verschillende oppervlaktebewerkingen in één gevel. Er is gebruik gemaakt van frijnslag en geslepen blauwe steen.


  
Foto: Jamaer Architecten


Bij frijnslag krijgt het steenoppervlak met een beitel een onbepaald aantal groefjes. De lichtgrijze inkepingen contrasteren met het donkergrijs van de ruw gebleven steen waardoor de gevel dynamisch oogt.

Geslepen

De panelen voor de zonnewering zijn geslepen. Het oppervlak is gladgeslepen en met zeer fijne cirkelvormige streepjes bedekt met als resultaat een blauwgrijze tint. De lange smalle muur werd uitgevoerd in Brickeno. Dit is blauwe hardsteen op het formaat van een baksteen, 5-zijdig verzaagd en aan de zichtbare zijde gebroken.


Categorie Composities, Altiplan Architects, België
Project: Thon Hotel, Brussel

Een ander mooi voorbeeld van creatief omgaan met blauwe steen is het Thon Hotel in Brussel. Altiplan Architects, met vestigingen in Luik en Brussel, tekende dit project en won hiermee in de categorie Composities. De gevel bestaat uit wit gelakt glas met een sokkel van steen. Het strakke uiterlijk van de glazen gevel contrasteert met het willekeurige motief van het stenen gedeelte. Voor deze stenen muur gebruikten de architecten de eerste stukken van de blokken blauwe steen. Dit materiaal wordt over het algemeen niet gebruikt.



Categorie Elementen, Marc Meuwis, België
Project: zwembadterras, Obigies

In de categorie Elementen lette de jury op de combinatie van blauwe steen met een de vier elementen water, lucht, vuur en licht. Landschapsarchitect Marc Meuwis won de Award in deze categorie met de aanleg van een zwembadterras in Doornik.

Antislip

Het terras bestaat uit tegels van ruw gezaagde blauwe steen. Deze afwerking maakt de tegels glad en lichtgrijs van kleur. De boordstenen, de overloop en de rest van het zwembad zijn uitgevoerd in gevlamde blauwe steen. De steen wordt bewerkt met een brander. Door de thermische schok barsten de oppervlaktekorrels open en ontstaat een specifieke textuur. Door deze antislipafwerking is de steen ideaal voor buitengebruik.


De donkerblauwe weerspiegeling van het zwembadwater zorgt voor contrast met de lichtere stenen.


Categorie Harmonieën, Osar, België
Project: ziekenhuis Az Groeninge, Kortrijk

Het ziekenhuis AZ Groeninge is het resultaat van een fusie van vier Kortrijkse ziekenhuizen en is ontworpen door het architectenbureau Osar uit Antwerpen in samenwerking met het bureau Baumschlager & Eberle uit Oostenrijk.
Om het vredige karakter van de campus te onderstrepen kozen de architecten voor identieke gevelelementen van beton. De opvallende elementen zijn schuin geplaatst en zorgen voor een aangename lichtinval in de kamers. Ze beletten dat rechtstreeks zonlicht de kamers te snel opwarmt. De vloer van de gemeenschappelijke ruimtes is van blauwe steen. Dit harmonieert met de lichte kleur van de betonnen muren. Sommige muren werden bekleed met gezaagde blauwe steen, dat levert een krachtig beeld op en heeft een signaalfunctie voor de bezoekers.



Categorie Confrontaties, Sergio Sebastián Franco, Spanje
Project: renovatie oven, Anento


De Spaanse architect Sergio Sebastián sleept met de renovatie van een oude oven de Award in de categorie Confrontaties in de wacht.

Het restaurant met de traditionele oven is bedoeld als toeristische trekpleister in een klein dorpje in Spanje. Het gebouw bestaat uit twee volumes. Een volume in licht hout doorsnijdt het gebouw. Hierin bevindt zich de eeuwenoude oven. Om de overgang van buiten naar binnen sterker te maken was voor een tweede volume een zeer zorgvuldige materiaalkeuze belangrijk. Tussen de bar en de hoofdingang zorgt een koker in blauwe steen voor een warm gevoel bij de bezoeker. De donkere en bijzondere kleur van de steen staat symbool voor de overgang van licht naar donker en omgekeerd.



De oven dateert uit de 14e eeuw


Categorie landschappen, Francis Landscapes, Libanon
Project: stadstuin Harbour Tower, Beiroet

Landschapsarchitect Frederic Francis uit Libanon won de eerste prijs met de aanleg van een stadstuin in een wijk in Beiroet, Harbour Tower. De tuin is klein, 1000 m2. De architect is erin geslaagd een rustgevende ruimte te creëren door de herhaling van elementen. Dankzij het lijnenspel van de blauwe steen lijkt de tuin wel een uitbreiding van de omliggende architectuur.







Deel dit artikel:
Onze partners