Saint-Gobain organiseerde dit jaar de zeventiende editie van de internationale Architecture Student Contest, waarbij studenten worden uitgedaagd om een duurzaam project te ontwikkelen met oog voor de noden van zowel mens als natuur. Dit jaar werden er vijf Vlaamse projecten ingediend door studenten aan de Uhasselt voor een academische site in Warschau, Polen. In het ontwerp werden materialen verwerkt van onder andere Gyproc®, ISOVER, Weber en Saint-Gobain building glass. Gisteren werd een van de deelnemende groepen als winnaar bekroond door de jury.
De projectontwerpen dienen energie-efficiënt en koolstofarm te zijn, maar moeten daarnaast ook een comfortabele leefomgeving bieden in de vorm van woon-, werk- en vrijetijdsruimtes. De jury, bestaande uit onder meer Toon Tweepenninckx (A33), Loïc Eyers (Jaspers-Eyers Architects) en Fabrice Didier (CEO Saint-Gobain Benelux), koos op 27 april een van de vijf groepen uit als winnaar. De groep van Bo Martens, Emilie Neuteleers en Havva Konak werd uitgekozen als het winnende trio van deze editie en zal het binnenkort opnemen tegen de winnaars van de andere deelnemende landen. De tweede plaats ging naar Marlies Kempeneers en Rani Nijst en de derde plaats werd ingenomen door Jules Kellens, Anna-Lisa Custers en An-Sofie Vande Reyd.
Studentenhuisvesting
De studentengroepen ontwierpen een volledige academische site in de Poolse hoofdstad Warschau. Het ontwerp voor de studentenhuisvesting van het winnend team bevat twee aparte bouwvolumes, die in het verlengde van elkaar geplaatst werden om één diagonale lijn en vier buitenruimtes te creëren. De niveaus werden verhoogd zodat er een trapachtig dak ontstaat met verschillende terrassen. Door de 2 bouwvolumes te verbinden met een platform, kunnen de bewoners zich van het ene gebouw naar het andere begeven. Daarnaast werden er op de begane grond meerdere doorgangen voorzien, zodat de verschillende buitenruimtes in verbinding komen te staan met elkaar. De gehele constructie komt samen in een centrale ontmoetingsplaats.
Herbestemming fabriek
De oude fabriek die zich eveneens op de site bevindt wordt zoveel mogelijk hergebruikt en de buitenste schil wordt grotendeels behouden met kleine aanpassingen in de binnenstructuur. Zo wordt er ruimte gecreëerd voor drie multifunctionele ruimten, die zowel afzonderlijk als tezamen gebruikt kunnen worden door middel van schuifdeuren. De linkerzijde bestaat voornamelijk uit kantoren.