Ben van Berkel (UNStudio) over samenwerking met Delta Light®: “Soliscape creëert meer mensgerichte ruimtes”

Gezondheid en welzijn zijn vandaag belangrijker dan ooit. Volgens Ben van Berkel, mede-oprichter van het Nederlandse UNStudio, is het ook aan architecten en designers om na te denken over hoe we onze steden en gebouwen zo kunnen ontwerpen dat ze gezondheid en welzijn bevorderen. Verlichting en geluid zijn daarbij cruciale elementen. Daarom heeft UNStudio recent de krachten gebundeld met Delta Light® voor de ontwikkeling van Soliscape, een activiteitsgestuurd systeem van licht en akoestische elementen om meer mensgerichte werkruimtes te creëren. Architectura.be kon Ben van Berkel strikken voor een interview over dit innovatieve product.

“Bij UNStudio voeren we al ruim vier jaar onderzoek naar het bevorderen van gezondheid en welzijn in onze steden en gebouwen”, steekt Ben van Berkel van wal. “Verlichting is hierin een onmiskenbare factor. We weten dat ondermaatse verlichting vermoeide ogen, hoofdpijn, stress en angst kan veroorzaken, zeker in deze coronatijden waarin mensen onder extreme druk staan. Het is zo belangrijk dat we in optimale condities kunnen werken, zowel thuis als op kantoor. We hebben nood aan een prettige werkplek waar we ook sociale contacten kunnen ontwikkelen. Ook de impact van geluid komt daarbij om de hoek kijken. Met dit alles in het achterhoofd hebben we de handen in elkaar geslagen met Delta Light® voor de ontwikkeling van Soliscape.”
 

Mensgerichte ruimtes

Soliscape is een innovatief systeem dat activiteitsgestuurde verlichting mogelijk maakt én akoestische kwaliteiten toevoegt. Geconnecteerde sensoren zorgen ervoor dat het systeem begrijpt welke soort activiteit er plaatsvindt in de ruimte en zich aanpast om de optimale omstandigheden te bieden. Zo kunnen digitaal geoptimaliseerde omgevingen ontstaan, waar technologie ondersteuning biedt bij het creëren van sensorische adaptieve ruimtes waarin de gebruiker centraal staat. Soliscape laat toe om flexibele lichtlandschappen te creëren die inspelen op de steeds veranderende behoeften en activiteiten van de gebruiker. Het innovatieve systeem wordt geleverd met spotverlichting, directe en indirecte lineaire verlichtingselementen, voorzien van Delta Light®'s Melanopic Light Technology® (MLT) die hoog-efficiënte reflectoren combineert met mensgerichte ledtechnologie.

“Licht is vandaag data”, stelt Ben van Berkel. “Door de integratie van geavanceerde sensortechnologie kunnen we licht digitaal gaan aansturen om het welzijn op de werkplek aanzienlijk te bevorderen. Zo speelt Soliscape in op het circadiaanse ritme of het verloop van de dag. ’s Ochtends werken we beter met een blauwer licht omdat dit de productie van melatonine in ons lichaam vertraagt, een hormoon dat ons moe maakt. In de namiddag is een warm licht dan weer beter voor onze gezondheid. Dankzij die integratie van atmosferen kunnen we de verlichting sturen op basis van de noden van de gebruiker. Op die manier is Soliscape digitaal techproduct geworden met het oog op het creëren van meer mensgerichte ruimtes.”

 

Toolbox

Soliscape is geen rechttoe rechtaan verlichtingssysteem. Het is een toolbox met flexibele componenten en modules waarmee architecten en ontwerpers werk- én leefbare oplossingen voor hun projecten kunnen creëren, en dat alles in een esthetisch aantrekkelijke oplossing die kan communiceren met elk gebouwbeheersysteem. “Ontwerpers kunnen zelf hun keuze maken uit een menu van elementen die elk hun eigen voordelen bieden”, legt Ben van Berkel uit. “Je kan opteren voor een betere akoestiek of voor sensoren die kwaliteiten zoals klimaat en geluid in de ruimte monitoren. Soliscape is een systeem dat we kunnen opwaarderen, net zoals je software op je telefoon kan upgraden.”  

Delta Light® en UNStudio broeden dan ook op plannen om de tools van Soliscape nog verder uit te breiden. “Het mooie aan Soliscape is dat dit een hybride systeem is dat veel meer mogelijkheden biedt dan verlichting en akoestiek alleen. We blijven het product verder ontwikkelen voor de toekomst, waarbij nieuwe technologieën geïntegreerd zullen worden." 
 

Creatieve samenwerking

Het mag duidelijk zijn dat UNStudio en Delta Light® elkaar hierin hebben gevonden. De kiem voor de samenwerking werd gelegd op de Dutch Design Week in Eindhoven. Ben van Berkel: “Daar bleek al snel dat we veel gemeenschappelijke interesses hebben zoals gezondheid en researchbased design. Wij zijn ontwerpers die niet alleen vanuit de product- en designkwaliteiten opereren, maar vooral geïnteresseerd zijn in innovatie en dat is ook bij Delta Light® het geval. Soliscape is tot stand gekomen tijdens een co-creatief proces waarbij we de beste kennis bij onze beide bedrijven bij elkaar hebben weten te brengen. Soliscape is het resultaat van een heel productieve en creatieve collaboratie.”
 

Brainport Smart District

UNStudio werkt ook in andere projecten aan de integratie van technologie en stedenbouw/architectuur met het oog op het bevorderen van welzijn. Die ambitie komt nog het best tot uiting in het Brainport Smart District, de ‘slimste wijk ter wereld’ die UNSense – de techpoot van UNStudio - en Felixx Landscape Architects & Planners in het Nederlandse Helmond willen realiseren.  In het project – dat 1.500 woningen en 12 hectare aan bedrijfsgebouwen omvat - worden de nieuwste technologieën en inzichten toegepast om tot een duurzame, circulaire en sociaal hechte wijk te komen, gekenmerkt door gemeenschappelijk energieopwekking, voedselproductie, watermanagement, gezamenlijk databeheer en revolutionaire transportsystemen.

“Tegen het einde van dit jaar moet de bouw van dit project vergevorderd zijn”, vertelt Ben van Berkel. “Deze slimme wijk zal gekoppeld zijn aan een dataplatform gericht op thema’s waar we ook met Delta Light® op hebben gewerkt zoals gezondheid en duurzaamheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bewoners niet vereenzamen? Dat we samen energie gaan produceren? Kunnen we de duurzaamheid van ons huis gaan monitoren zodat we onze woningen kunnen aanpassen waar nodig en ons gedrag erop gaan afstemmen? Technologie kan de positieve elementen van het analoge in onze wereld - denk aan sociale contacten, beweging, de deeleconomie, mobiliteit – efficiënter en op nieuwe manieren gaan oplossen in die wijk. Net zoals bij Soliscape draait het niet om de technologie as such, maar wel om hoe we mensgericht kunnen ontwerpen om ons dagelijks leven te verbeteren.”

Deel dit artikel:
Onze partners