Waar halen architecten hun inspiratie en creativiteit vandaan om de grenzen van vorm en materialiteit te verleggen? Deze vraag staat centraal tijdens Inspirium, een uniek event dat Design Express, distributeur van van CAD/BIM software Vectorworks, op 13 september 2022 organiseert in het prachtige Elisabeth Center in Antwerpen. Zes architecten die Vectorworks gebruiken komen er vertellen over wat hen raakt, over hun drijfveren en inspiratiebronnen. Een van hen is Benjamin Denef, die zich met zijn collega’s bij DMOA laat inspireren door ambachtelijkheid en technologie.
“We zijn bij DMOA heel erg aangetrokken tot ambachtelijkheid, in de breedste zin van het woord”, vertelt mede-zaakvoerder Benjamin Denef. “Dat kan gaan over het ontwikkelen van een uitvoeringsmethodiek zoals stampbeton, toegepast in ons eigen kantoorgebouw of over bijzondere metselwerkverbanden. Zelfs de ontdekking van een machine die metaal op zo’n manier plooit dat je de verfijning van een art-nouveau leuning kan bereiken op een haalbare en betaalbare manier, kan ons enorm inspireren.” DMOA omschrijft het DNA van zijn bureau dan ook als een combinatie van ambacht en innovatie. “Op basis van oude kennis en kunde ontwikkelen en realiseren we nieuwe ideeën en toepassingen”, aldus Denef.
Creëren, zowel op technisch als esthetisch vlak, is iets dat Benjamin Denef al van kindsbeen af in de vingers heeft. “Ik heb altijd al de neiging gehad om te analyseren hoe bepaalde dingen in elkaar zitten, om dan zelf met de componenten aan de slag te gaan.” Dat hij architect zou worden, stond als het ware in de sterren geschreven.
Rijke beleving
Architecturale inspiratie vindt Benjamin Denef in architectuur die net als bij DMOA ambacht en innovatie combineert. “Wat mij enorm inspireert, is de Marokkaanse kashbah-architectuur”, vertelt Denef. “In dat netwerk van steegjes vol van rijkelijk metselwerk komen ambacht, textuur en architectuur op een bijzondere manier samen. Op de Biënnale van Venetië ontdekten we in deze context enkele jaren geleden de Bengaalse architect Kashef Chowdhury, die een moderne interpretatie maakt van precies die kashbah-architectuur. Met een eenvoudige vormentaal en kleurenpalet brengt hij een rijke beleving tot stand, hoewel de ontwerpmethodiek heel eenvoudig is. Dat zijn elementen waar wij ook in onze projecten naar streven.”
Inspiratie uit Zwitserland
Dichter bij huis vindt DMOA ook inspiratie in de projecten van het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron. “Zij gaan vaak op zoek naar technologische oplossingen om tot heel fijne resultaten te komen”, zegt Benjamin Denef. “Die inspiratiebron mag je heel letterlijk nemen. Zo hebben wij ooit ons eigen postzegelraam vervaardigd gebaseerd op de ramen uit een fabrieksgebouw van Herzog & de Meuron. Alleen hebben wij ons raam op technologisch vlak nog naar een hoger niveau getild, zodat de ramen op een bijna passieve manier zijn uitgevoerd, zonder koudebruggen.”
Van traditie tot innovatie
Uiteraard komt de fascinatie voor ambachten en technologie ook tot uiting in de eigen projecten van DMOA, niet het minst in hun eigen kantoor KRUUL, waarvan de gevel is uitgevoerd in een door DMOA zelf ontwikkeld stampbeton. Voor de Maggie, de innovatieve constructie die DMOA ontwikkelde als alternatief voor de klassieke shelters die worden ingezet in noodsituaties zoals vluchtelingenkampen, haalde DMOA de mosterd bij de traditionele yurt. “Onze Maggie is een moderne interpretatie ervan, in die zin wat we met aluminium profielen op een heel eenvoudige manier een structuur bouwen en opvullen met lokale materialen”, vertelt Denef. Het team van DMOA steekt daarbij graag zelf de handen uit de mouwen, en bouwde de Maggie's al op verschillende plekken in de wereld, van ons land tot in Irak en Kameroen.
En ook buiten de architectuur zijn ambachten niet weg te denken uit het dagelijks leven van Benjamin Denef. “Heel wat van onze DMOA-collega’s zijn ambachtelijk bezig. Zelf maak ik betonnen schaakborden met mallen die we laten 3D-printen door Materialise”, aldus Denef.
Niet gekend, wel bemind
We vroegen Benjamin Denef ook naar een geliefd project van een collega-architect dat nog niet de aandacht kreeg die het verdient. Hij nomineert graag een verborgen pareltje van een collega bij DMOA, met name de achterbouw aan een woning in Leuven ontworpen door Dries Van de Poel. De uitbreiding is opgetrokken met bio-ecologische materialen zoals kalkhennep, houtvezels en accoyahout. “De zeer minutieuze detaillering verleent het project een hoog artistiek gehalte en creëert een bijzonder sfeervolle setting”, aldus Denef. “Dries creëert in zijn sporadische eigen projecten telkens weer zeer mooie texturen met een biotoop van sfeer en gezelligheid, heel gelijkaardig aan wat we samen bij DMOA doen.”
Benjamin Denef is één van de zes gastsprekers-architecten tijdens het inspiratie-event, Inspirium: Imagine Architecture dat op dinsdag 13 september 2022 doorgaat. Het event wordt live uitgezonden vanuit het Elisabeth Center in Antwerpen en jij kan er online bij zijn. Registreer je hier.