Beringen verduurzaamt én optimaliseert werking met nieuw Stedelijk Administratief Centrum

Met een nieuw Stedelijk Administratief Centrum wil het stadsbestuur van Beringen zijn werking verduurzamen en optimaliseren. Arcadis zette sterk in op een ver doorgedreven energetisch concept gestoeld op de trias energetica. Deze aanpak resulteerde in een fossielvrij gebouw met een uitzonderlijk laag E-peil, ver onder het huidige BEN-niveau.

Het centrum van Beringen ondergaat momenteel een metamorfose. Het grootschalige publiek-privaatsamenwerkingsproject (PPS) tussen stad Beringen, de THV Democo-Willemen, BuroLandschap, UAU collectiv en Jaspers-Eyers Architects omvat de herontwikkeling van de collegesite. Concreet gaat het over een nieuw Stedelijk Administratief Centrum (SAC), een ondergrondse parking, private wooneenheden en de verbouwing van de huidige bibliotheek.

Het bestaande stadhuis was te klein geworden en voldeed niet langer aan de hedendaagse normen, eisen en behoeften. Een nieuw SAC vormde dus een prioriteit binnen de reconversie van het Beringse stadscentrum. De karakteristieke voorgevel en de kapelvleugel van het voormalige Sint-Jozefscollege zijn bewaard en geïntegreerd in een hedendaags geheel met een reflecterende glasarchitectuur. Het SAC omvat onder meer kantoren, vergaderzalen, en een trouwzaal.  

 

BIM-aanpak

Arcadis nam de technische studies van het volledige gebouw voor zijn rekening, waaronder stabiliteitsstudies, elektrische installaties, HVAC, duurzaamheid en EPB. “We hanteerden een BIM-aanpak voor de structurele analyse van de ingang, voor berekeningen voor verlichting, ventilatie, verwarming en koeling en voor dynamische simulaties voor koelbelastingen, warmteverlies en waterbevoorrading”, klinkt het.

 

Trias Energetica

Vanaf de start zette het ontwerpteam sterk in op duurzaamheid. Arcadis, verantwoordelijk voor de technische studies van het nieuw SAC, baseerde het energetische concept van het gebouw op de trias energetica. Een doorgedreven isolatieschil en buitenzonnewering beperken de energievraag. Een KWO-installatie buffert warmte en koude in het grondwater doorheen de seizoenen en een PV-installatie op het dak levert bijkomende hernieuwbare energie.

Deze aanpak resulteerde in een fossielvrij gebouw met een uitzonderlijk laag E-peil, ver onder het huidige BEN-niveau vereist voor nieuwbouwprojecten. Dit concept, uitgewerkt met BIM, leverde Arcadis eind 2019 een gouden BIM award op.

Bron: Arcadis
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners