Bescherming van beton door hydrofuge

Aan het oppervlak van beton zitten altijd poriën, ook als het beton een nabewerking kreeg zoals stralen, zuren of uitwassen. Deze poriën zijn ideale toegangspoorten voor water in het beton, dat zo langer vochtig blijft. In de poriën blijft gemakkelijker vuil achter. Prachtige kroonlijsten worden daardoor een ideale voedingsbodem voor mos. Tegelijk is water ook de transporteur van vuil in en op het betonoppervlak. De meest gebruikte techniek om de vochthuishouding onder controle te krijgen, is het hydrofoberen van de betonelementen.

De zogenaamde hydrofuge bezit waterafstotende eigenschappen. Ze vormt geen deklaag op het beton, maar nestelt zich in de poriën, waardoor die geen vocht kunnen opnemen. Een hydrofuge is in principe onzichtbaar. Zij verandert het uitzicht van de betonelementen niet. Dat in tegen-stelling tot een anti-graffitilaag. Die laatste is wel dekkend en dus zichtbaar op het beton.

 

Certificaat

Het product appliceren op jong beton, houdt risico op vlekvorming in. Breng daarom de hydrofuge zo laat mogelijk aan. Dat heeft het bijkomende voordeel dat eventuele herstellingen van het beton, mee de behandeling ondergaan.

De poriën van beton zijn doorgaans kleiner dan die van de andere steenachtige materialen. Daarom kiest men best voor een hydrofuge op basis van silanen of Teflon. Dit zijn kleinere ketens die gemakkelijker de kleine poriën van het beton binnendringen en overbruggen. 
Het certificaat moet aantonen dat het product specifiek geschikt is voor beton. Producten voor natuur- of baksteen hebben andere eigenschappen.

 

Levensduur

Nog een belangrijk element in acht te nemen bij de keuze van het hydro-fobeermiddel, is de indringingsdiepte en het percentage werkende bestanddelen. Deze parameters beïnvloeden in belangrijke mate kostprijs, maar vertellen ook veel over de levensduur van de behandeling. Die varieert van 2 à 3 jaar voor de minst goede, tot meer dan 10 jaar voor degelijke producten.

 

Hoeveel product aanbrengen?

Een hydrofuge is actief aan het oppervlak. In de massa hydrofoberen heeft daarom geen zin. Het beschermende product wordt aangebracht door verneveling, tot verzadiging van de ondergrond. Of u voldoende product heeft aangebracht, is eenvoudig te controleren. Giet een glas water op het oppervlak. Parelt de vloeistof mooi, en loopt het af, dan is het oppervlak voldoende behandeld. Neemt de gevel het vocht op, moet de behandeling hernomen worden.

Op dezelfde wijze kan eenvoudig worden nagegaan of na x-aantal jaren de hydrofuge al dan niet vernieuwd moet worden. Voor de hernieuwing is altijd merkelijk minder product nodig dan bij de eerste behandeling. Een hernieuwing wordt geadviseerd om de 10 jaar. De eerste behandeling (en volgende) wordt best aangebracht op de werf, tegen het beëindigen van het bouwwerk. Voor een minimale meerprijs van een hydrofuge blijft uw gevel vele malen langer schoon en in prima conditie.

Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners