Bespeelbare kunst maakt van Leeuwerikpark een 'derde' thuis

Open ruimte optimaal benutten is dezer dagen van cruciaal belang. Antwerpen Berchem begrijpt dat en kleurt daarom groen. Het verbindt de binnen- en buitenstad door de herontwikkeling van haar parken, waaronder het Leeuwerikpark. De stad wil meteen ook een thuis creëren in het park, een zogenoemde Third Place. De grote troef? Bespeelbare kunst.

Sinds 2017 creëert stad Antwerpen in Berchem een groene long. Het Leeuwerikpark maakt daar een groot deel van uit. Met haar uitgestrekte ligweiden, graslandschappen omzoomd met parkbos heeft het veel rust en afwisseling te bieden. Naast een integrale opfrisbeurt is er speciale aandacht voor een nieuw ontwerp van de centrale speelplek. De buurtbewoners mochten hier mee over beslissen. Met toegankelijkheid en fantasie als maatstaven bouwde Goede Speelprojecten er bespeelbare kunst. Met de leeuwerik in het achterhoofd werd er gekozen voor het thema vogels.


Speelkunst

Speelkunst is een grote troef voor de creatie van Third Places. “Vaak beleef je kunst vanop een afstand. Door met kunst te spelen wordt je deel van het object. Je fantasie wordt geprikkeld en je ontdekt eigen mogelijkheden om het kunstwerk te verrijken. Het nodigt uit tot fysieke exploratie”, vertelt At van Steijn van Goede Speelprojecten. “Soms moet de fantasie daarentegen weer getriggerd worden. Dat gebeurt met beelden die de kinderen herkennen en aantrekkelijk zijn”. Speelkunst vindt hierin een ideale balans.


Third places

De covid-19-crisis maakt duidelijk hoe belangrijk het is om de openbare ruimte optimaal te benutten. In third places kunnen mensen elkaar ontmoeten en naast thuis of op het werk/school een derde thuis creëren. Wetende dat 60% van de kinderen in hoogbouw opgroeit en verstedelijking alsmaar toeneemt maakt zulke plekken immens belangrijk.

Hoe creëer je succesvolle third places? In 2014 onderzocht Yvette Plat het samen met een groep internationale studenten. “Een gastheer of -vrouw is een van de belangrijkste zaken. Zo iemand geeft namelijk het gevoel dat er een verantwoordelijke is voor de plek, een persoon waar mensen naar toe kunnen met vragen of klachten”, aldus Plat. Anderzijds wordt een plek vaak ook gevormd door de mensen die er vaak komen.


Samenleven versterken

Daarom is het belangrijk om mensen te betrekken bij een plek. Maar hoe doe je dat? Iedere Parijzenaar voelt zich de bezitter van het Bois de Boulogne en het Vondelpark in Amsterdam is gewoon van alle Amsterdammers. Het zijn plekken voor iedereen, voor alle lagen van de samenleving. “Bij Third Places gaat het om inclusiviteit en niet om allerlei aparte speel- en sportplekken. Meer en meer moeten we beseffen dat de openbare ruimte een middel is om samenleven te versterken. Want diversiteit vitaliseert een samenleving”, besluit At van Steijn.

 

Beeldmateriaal: Stad Antwerpen

Bron: Goede Speelprojecten
Deel dit artikel:
Onze partners