We winden er geen doekjes om: kinderen kunnen luid zijn. Op een plek waar honderden kinderen en jongvolwassenen samenkomen, is een akoestieke ramp zo goed als verzekerd. Veel scholen kampen dan ook met geluidsoverlast: in klaslokalen loopt rumoer vlot op tot 60 decibel, maar vooral op speelplaatsen, in gangen en turnzalen stijgt het lawaai al snel tot alarmerende hoogten wanneer er geen akoestische oplossingen voorzien zijn. Akoestische wandpanelen, akoestische plafondpanelen of geluidsabsorberende elementen verbeteren de akoestiek in scholen enorm.
Ter vergelijking: een normaal stemgeluid is rond 60 decibel. Het vergt dus grote inspanningen om een leerkracht te verstaan, wat bij leerlingen leidt tot concentratieproblemen, leermoeilijkheden en zwakke retentie van leerstof, of een leerkracht die zijn of haar stem verliest van het roepen.
Akoestische oplossingen op scholen zijn dan ook geen overbodige luxe: akoestische wandpanelen, akoestische plafondpanelen of geluidsabsorberende elementen verbeteren de akoestiek in scholen enorm.
Geluidsoverlast op school komt voor in verschillende vormen. Denk aan groepswerken, een beltoon, een activiteit in het klaslokaal ernaast, verplaatsingen door de gangen, werkzaamheden of verkeerslawaai in de buurt, … . Er zijn onnoemlijk veel storende factoren die lawaai in de klas kunnen veroorzaken.
En dat heeft grote gevolgen voor kinderen: geluidsoverlast op school kan leiden tot vermoeidheid, stress en concentratieproblemen, maar ook hyperactiviteit, probleemgedrag en moeilijkheden met studeren. Ze kunnen moeilijker lezen of aandachtig zijn en hun geheugen neemt minder informatie op, wat leidt tot verminderde schoolprestaties.
Om kinderen de leerkansen te geven die ze verdienen is het belangrijk om drastisch in te zetten op geluidsdemping en zo de akoestiek in scholen te verbeteren.
Scholen hebben een specifieke indeling en architectuur. Helaas is dit één die nagalm in de hand werkt. Scholen bestaan uit grote ruimtes en gebruiken veel gladde, harde en slijtvaste materialen als beton en glas die het geluid als geen ander weerkaatsen. Geluidsabsorberende materialen en geluiddempende elementen zoals stoffen gordijnen, zeteltjes en matten zijn dikwijls uit den boze door de strijd tegen stof en allergieën, maar daardoor wint het lawaai opnieuw aan kracht.
Akoestische panelen voorkomen dat geluid verder weerkaatst wanneer het de muren van de klaslokalen bereikt. Het resultaat? Zorg ervoor dat je leerkrachten niet letterlijk tegen de muren praten. Met efficiënt geplaatste akoestische wandpanelen ervaar je minder nagalm en onderdruk je het rumoer van de klas.
Akoestische wandpanelen als D-Panels, PET Panels of Surfaces bevestig je eenvoudig en dikwijls volledig modulair aan de muren klaslokalen of wandelgangen. Daarnaast zijn akoestische fotopanelen of akoestische designpanelen uitermate geschikt om niet alleen de akoestiek te verbeteren, maar ook de eigenheid van je school door te drukken in het interieur.
De meeste scholen en klaslokalen hebben grote, hoge plafonds die zich perfect lenen tot akoestische plafondpanelen zoals ABSO plafondtegels, Plano-S Polar panelen of D-panels. De geluidsabsorberende capaciteiten van akoestische plafondpanelen voorkomen dat opstijgend rumoer uit de klaslokalen opnieuw weerkaatst en vermenigvuldigt.
De grootste ruimtes vul je bovendien perfect aan met hangende plafondeilanden, baffels, of zelfs akoestische verlichting. Deze akoestische plafondpanelen, al dan niet voorzien van verlichtingsbronnen, komen vanuit het plafond naar beneden en absorberen het geluid dichter bij de bron.
Ze zijn dus niet alleen uiterst efficiënt om de akoestiek in schoolgebouwen te verbeteren, het zijn ook ware designelementen die een echte meerwaarde kunnen bieden in het interieur.
Heb je al eens gedacht aan een akoestisch paneel aan de zij- en achterzijden van lockermeubels? Zijn de goals in jouw sport- en turnzalen al voorzien van aangepaste geluidsdempers? Of misschien loont het om geluidsabsorberende elementen te installeren in zogenaamde high-traffic areas?