Op de site van het Bethaniënhuis, een psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Antonius-Zoersel, worden alle oudere gebouwen sinds een tiental jaar geleidelijk gerenoveerd of vervangen door moderne zorgcomplexen. Om deze vernieuwingsoperatie in goede banen te leiden, werd er meer dan tien jaar geleden een masterplan opgesteld. Met de realisatie van een groot nieuwbouwcomplex, dat plaats biedt aan 140 personen, is de vierde en grootste fase van dit masterplan nu achter de rug. De multifunctioneel opgevatte nieuwbouw van VK herbergt sinds kort onder andere het onthaal van heel het psychiatrische ziekenhuis.
Centrale inkompartij
Het nieuwe gebouw moet het nieuwe gezicht van het psychiatrisch ziekenhuis worden, een centrale entree via dewelke de patiënten en bezoekers vlot kunnen worden doorverwezen. Emmaüs, de organisatie die de werking binnen de instelling organiseert, besloot dan ook om het nieuwe complex aan de voorzijde van de site in te planten. Door het onthaal nu meteen aan de nieuwe ingang te posteren, een U-vormige blok die toegang geeft tot enkele achterliggende afdelingen, zal men er dan ook veel sneller zijn of haar weg vinden. Met dit nieuwe gebouw is er eindelijk een inkompartij voor de ganse site. Behalve het onthaal heeft Emmaüs ook nog vijf afdelingen van het psychiatrische ziekenhuis ondergebracht in het nieuwe complex: een acute opname-eenheid en vier zorgeenheden voor rehabilitatiepatiënten. Toen het gebouw eind januari in gebruik genomen werd, hebben alle tweeëntwintig interne afdelingen bovendien een grondige reorganisatie ondergaan.
Reductie van energieverbruik
Wat het energetische aspect betreft, is dit nieuwe complex zeker een voorbeeldproject. De vlinderdaken zijn zo gedimensioneerd dat ze gedurende de zomerperiode fungeren als een natuurlijke zonwering. In de winter staat de zon lager en schijnt ze onder de dakranden door, waardoor men binnenin het gebouw optimaal kan genieten van de zonnewarmte en het invallende daglicht. Ondergrondse tanks zorgen voor de recuperatie van regenwater, waarmee men de toiletten spoelt en de verwarmingsbuizen vult. Het water wordt opgewarmd met behulp van hoogrendementsketels. Omdat het nieuwe complex een vrij langwerpige vorm heeft, is er geopteerd voor een lokale warmwaterproductie met ontdubbelde stookplaatsen. Naast de centrale stookplaats is er met andere woorden nog een kleinere stookplaats waar het water kan worden opgewarmd. Het zou immers te veel energie kosten om het warme water voortdurend doorheen het langwerpige gebouw te pompen. Door het warme water een minder lange weg te laten afleggen, hoopt bouwheer Emmaüs zo weer wat extra energie te besparen. Het nieuwe gebouw bevat tot slot ook nog een ventilatiesysteem met warmterecuperatie.