Betonproducent wijkt af van de begane paden

Ecobeton water technologies legt zich op zijn site aan de Hasseltsesteenweg in Sint-Truiden al meer dan honderd jaar toe op het maken van geprefabriceerde betonproducten voor diverse toepassingen. Het wil te allen prijze relevant blijven en investeerde daarom onder meer in een nieuwe productielijn, de renovatie en uitbreiding van de bestaande fabrieksgebouwen en vruchtbare samenwerkingen met onder meer FARYS, TMVW, INFRAX West, Aquafin en Katoennatie.

‘Investeren in tijden van crisis’, het is een slogan die ecobeton water technologies zich met recht en rede op de mouw kan spelden. Ondanks de naweeën van de financieel-economische depressie realiseerde de Limburgse onderneming de voorbije jaren mooie groeicijfers. Ze besloot haar bestaande fabriekshallen en machinepark op te frissen én uit te breiden. Op amper één jaar tijd bouwde Mathieu Gijbels industriebouw 6.000 m² extra productieplek, waardoor er plaats vrijkwam voor een nieuwe productielijn voor het maken van ronde en vierkante bekuipingen uit zelfverdichtend beton met een BENOR-keurmerk. “Kwaliteit is belangrijk, maar om ons echt te onderscheiden, durven we van de begane paden af te wijken”, vertelt manager Raf Bouteligier. “We durven uit onze comfortzone treden en een stapje verder te zetten dan onze collega’s. De competenties die we in huis hebben en – nog belangrijker – de manier waarop we die inzetten, bepaalt in grote mate ons succes.”

 

RENI-website

De voorbije decennia zette ecobeton w.t. sterk in op de ontwikkeling van innovatieve milieugerelateerde bouwproducten, met een specifieke focus op waterzuivering, regenwaterrecuperatie en geluidswering. Het bedrijf gaat op dit elan verder via een aantal opvallende samenwerkingen met enkele belangrijke partijen in de sector. Een van de meest in het oog springende synergieën is het partnership met FARYS en drinkwaterleverancier TMVW, die in september van start gingen met de onlineverkoop van regenwaterrecuperatiesystemen. Samen met FARYS werkte ecobeton w.t. een volledig gamma totaalproducten uit, en dat niet enkel in beton, maar ook in kunststof (met Plastiek Van Wauwe). “Het aanbod varieert van een eenvoudige regenton tot een volautomatische regenwaterinstallatie”, legt Bouteligier uit. “Op de RENI-website vind je zeven basispakketten, maar we hebben ook een pakketfilter uitgewerkt, zodat bezoekers een regenwaterpakket kunnen samenstellen dat rekening houdt met hun noden, de nieuwe hemelwaterverordening, ruimtelijke beperkingen, enzovoort – eveneens zeer handig voor architecten. Het volstaat om drie tot twaalf vragen te beantwoorden, die onder meer peilen naar de horizontale dakoppervlakte, de eventuele overrijdbaarheid van de put en de gemiddelde hoogste grondwaterstand. Het is met andere woorden nog nooit zo makkelijk geweest om te besparen op de drinkwaterfactuur en een steentje bij te dragen aan een beter milieu.”

 

Diverse samenwerkingsverbanden

Daarnaast is ecobeton w.t. nog een aantal andere mooie samenwerkingsverbanden aangegaan. In een door INFRAX te saneren gebied in de Westhoek gingen ecobeton-medewerkers van deur tot deur om bewoners te overtuigen van het nut van individuele afvalwaterzuivering, wat heeft geresulteerd in de plaatsing van een groot aantal IBA’s. Ook voor Aquafin en Katoennatie mag ecobeton w.t. respectievelijk 275 en een dertigtal IBA’s plaatsen. Samen met Rietland ontwikkelde het de Q-FYT, het eerste geprefabriceerde beluchte rietveld. En met de Fluid Industry Group ging het op zoek naar de meest energiezuinige compressor om de beluchting van haar waterzuiveringsinstallaties te garanderen. Ecobeton w.t. herdacht ook zijn geluidswerende wanden en kwam dankzij de gewaardeerde bijdrage van de akoestische ingenieurs van de Müller BBM-groep tot de ontwikkeling van de KHUFU-wand, die niet enkel uitblinkt door zijn uitstekende akoestische eigenschappen, maar eveneens door zijn eigentijds en karakteristiek design. Tot slot komt het met de ECO GSV-opslag- en infiltratiekamer (hemelwaterput en infiltratie in één) en de ZENO-buffer- en infiltratiekamer (volledig toegankelijke en ruimtebesparende geprefabriceerde infiltratievoorziening) tegemoet aan de hernieuwde kijk van de overheid op hemelwaterinfiltratie. “Dat we veel samenwerken, betekent echter niet dat we afhankelijk zijn van anderen om met innovaties op de proppen te komen”, stipt Bouteligier aan. “Het gros van de nieuwigheden komt nog altijd voort uit onze eigen, interne ontwerpdienst. We investeren graag en veel tijd in het bijstaan van architecten- en ingenieursbureaus bij het kiezen van de juiste en meest betrouwbare oplossing. Zo slagen we erin om onze klanten een echte meerwaarde te blijven bieden.”

 

Dit artikel verscheen eerder al in Grond/Weg/Waterbouw.

Deel dit artikel:
Onze partners