De Kempense gemeente Zoersel stelde het ontwerp voor van een nieuw buurtpaviljoen. Deze veelzijdige overdekte buitenruimte moet verenigingen en sportievelingen extra ruimte geven voor activiteiten. Het paviljoen komt op de site Achterstraat, waar nu al heel wat verenigingen hun thuisbasis hebben. De bewoners van Zoersel werden betrokken bij het ontwerp, dat uitgewerkt werd door het architectenbureau Atelier Noest.
In het meerjarenplan budgetteerde de gemeente Zoersel extra middelen voor sportvoorzieningen op openbaar domein. De sportraad stelde een werkgroep samen om na te denken over de invulling. Uit een brainstorm leek een buitenfitness een prima plan. Al snel werd echter duidelijk dat dit met het budget voor elke deelgemeente, alsook voor één realisatie, moeilijk was. De coronapandemie gooide daarbovenop nog eens roet in het eten van het project. Of toch niet?
Coronaherstelfonds
Uit de coronacrisis leerde de gemeente dat een open ruimte of gebouw een grote meerwaarde zou zijn. Groot genoeg om sportlessen in te geven, maar wel beschut tegen de regen. Gelukkig kwam er het coronaherstelfonds van Europa. Hierdoor kon Zoersel het verenigingsleven een boost geven met subsidies en toch een buurtpaviljoen bouwen, inclusief sporttoestellen. Dit nieuwe paviljoen geeft verenigingen de mogelijkheid om lessen, workshops en activiteiten te organiseren. Ook andere sportievelingen kunnen er sporten.
Participatietraject
Eén van de voorwaarden van het subsidiedossier was dat mensen binnen de gemeente betrokken zouden worden bij het ontwerp. En dat gebeurde ook. De gemeente zette een breed participatietraject op waarbij de werkgroep samen met lokale verenigingen, buurtbewoners en kinderen tijdens vier participatiemomenten nadachten over het paviljoen. Bij het opmaken van het ontwerp hield de architect van Atelier Noest zoveel mogelijk rekening met alle ideeën.
Voor mens en natuur
Voor de bouw van het paviljoen zet de gemeente in op circulair bouwen. Zo wordt voorzien in het gebruik van natuurlijke materialen. Omgevallen bomen of bomen die gekapt moeten worden, vormen de basis van het project. Inwoners kunnen ook zelf een boom aanbieden. Die boom krijgt dan een nieuw leven in het paviljoen. Het paviljoen bestaat uit drie afzonderlijke delen. Zo kan het gebouw uitgebreid en ingeperkt worden.
Ambachtelijk gemaakt
Ook voor de verwerking van boom tot bouwmateriaal, rekent de gemeente Zoersel op de hulp van haar bewoners. Via open workshops kunnen ze de ambacht van houtverwerking onder de knie krijgen. Ze steken zelf de handen uit de mouwen om het paviljoen vorm te geven. De uitgegraven grond van de fundering wordt gebruikt om hellingen te maken. Die beschermen het paviljoen tegen koude wind. Groengevels en groendaken zorgen dan weer voor nestelplaatsen voor vogels en insecten.