Overal in Vlaanderen zien we dat er nieuwe woon- en zorginstellingen worden bijgebouwd. Blinde bouwwoede? Integendeel. Het is het planmatige antwoord van bouwbedrijven op de piekende ouderdomcijfers. Zo ook in Veurne, waar architectenbureau Favril uit Loppem in opdracht van vzw Katholieke Bejaardenzorg Westhoek een markant gebouw met assistentiewoningen optrok. De ambitie bestond uit de realisatie van een ‘ontzorgende’ omgeving met aandacht voor de bewoner, en dit in al zijn facetten. In de eisen werd daarom ook thermisch comfort opgenomen; een uitdaging die het team van Duco Ventilation & Sun Control graag aanging.
Anno 2017 evolueert onze nieuwbouwmarkt langzaam maar zeker naar een energiezuinige toekomst. Dankzij aandacht voor compactheid, doorgedreven isolatie, nauwgezette luchtdichtheid en efficiënte ventilatie zouden de laatste hordes moeten kunnen genomen worden. Op het gebied van comfort wordt het dan weer steeds belangrijker om de juiste maatregelen tegen oververhitting te nemen tijdens de warmere (zomer)maanden. En dit is wat gebeurde bij Kastanjedal in de Veurnse contreien.
Waaier aan zorgmogelijkheden
Het gebouw, dat in 2017 werd opgeleverd en 23 moderne zorgflats herbergt om mensen op leeftijd zelfstandig te laten wonen, heeft een waaier aan zorgmogelijkheden binnen handbereik. Dit wordt mogelijk gemaakt door het aanpalende woonzorgcentrum ‘Huize Maria Troost’ waardoor de bewoners dag en nacht kunnen rekenen op assistentie. Meer nog: zowel in het voor- en najaar als in het warmere tussenseizoen is het er zorgeloos vertoeven dankzij Duco’s slimme buitenzonwering, die als een van de vijf pijlers binnen het DUCO at CARE concept bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat.
Onzichtbare zondoekwering
“Een gepaste zonwering komt er niet ineens”, verklaart Hendrik Dejonghe, marketingmanager bij Duco. “Daarom denken we al van bij het ontwerp mee met de betrokken partijen. In nauw overleg met ramenspecialist Vandenbroucke bekeken we welk systeem het beste aansloot bij het ontwerp en de architectuur. Want technologische en esthetische aspecten gaan hand in hand. Na een grondige situatieanalyse bleek onzichtbare doekzonwering onder de vorm van DucoScreen Front 150 het beste rendement op te leveren.”
Een stelling die ook Kenny Himpe, projectleider bij Vandenbroucke sterkt beaamt: “Rekening houdend met de vereisten uit het lastenboek toonde dit type buitenzonwering van Duco zich de beste van de klas. Duco is een partner waar we al altijd graag mee hebben samengewerkt. De producten zijn vernieuwend, op de kwaliteit is er niets aan te merken en de communicatie verloopt vlot. Ook de levertermijnen worden gerespecteerd, wat voor ons een uiterst belangrijk gegeven is. Op de projectmarkt zitten er namelijk nooit meer dan acht weken tussen de opmeting en plaatsing. Een betrouwbare partner is dus echt cruciaal.”
Gezond, energiezuinig en esthetisch
De strakke pvc-ramen van alle nieuwe zorgflats werden met deze gezonde, energiezuinige en esthetische oplossing uitgerust. “DucoScreen Front 150 wordt in de spouw geplaatst en is dus volledig onzichtbaar, maar kan wel eenvoudig via een klepje aan de onderzijde onderhouden worden”, vult Himpe verder aan. “Aan de buitenzijde is dan weer enkel het doek en de geleider zichtbaar. Bij dit project werden de ramen echter verder afgewerkt met passende glaspartijen die de geleiders aan het oog onttrekken.”
Doordat het systeem langs de buitenzijde ingewerkt wordt, is het bovendien een perfecte oplossing voor passiefbouwconstructies. “Met een inbouwhoogte van 175 mm en een roosterhoogte van 150 mm kon alles eenvoudig en netjes weggewerkt worden”, aldus Vandenbrouckes projectleider. “De geleiders bestaan in twee verschillende uitvoeringen: een standaardversie met een doorsnede van 63 mm en een stormvaste FIX-uitvoering met een doorsnede van 78 mm. Geschikt voor tot drie meter hoge ramen met een maximale breedte van 3,4 m voor de standaard geleiders en vier meter voor de FIX-geleiders. Daarnaast konden we ook de kleur van zowel de geleiders als van de doeken kiezen zodat ze een samenhangend geheel vormden met de kleur van de ramen en muren.”
Omdat gebruiksvriendelijkheid een belangrijk uitgangspunt is bij de ontwikkeling van zijn producten, biedt Duco de mogelijkheid om dit gemotoriseerde zonweringsysteem aan te sturen door middel van een schakelaar, afstandsbediening of domotica. Specifiek voor dit project viel de keuze op een schakelaar. “Een eenvoudige en efficiënte aansturing mag niet over het hoofd worden gezien, zeker wanneer het lichaam ouder wordt en je de eigen temperatuur minder goed kan regelen. We kunnen in elk geval met voldoening terugblikken op dit opgeleverde project”, besluit Kenny Himpe.