Bezoek op 9 december BURO II & ARCHI+I

In het kader van de reeks “Ten huize van …” brengt BVA op vrijdag 9 december 2011 een bezoek aan BURO II & ARCHI+I. BURO II & ARCHI+I is een multidisciplinair architectenbureau met vestigingen in Roeselare, Gent en Brussel. Het architectenbureau vormt een solide groep met een 140-tal medewerkers en heeft verschillende eigen interne afdelingen: ruimtelijke planning en landschapsarchitectuur, architectuur, engineering en interieur.
In het kader van de reeks “Ten huize van …” brengt BVA op vrijdag 9 december 2011 een bezoek aan BURO II & ARCHI+I. BURO II & ARCHI+I is een multidisciplinair architectenbureau met vestigingen in Roeselare, Gent en Brussel. In 2011 fusioneerden BURO II en ARCHI+I tot de nieuwe vennootschap BURO II & ARCHI+I cvba. Het architectenbureau vormt een solide groep met een 140-tal medewerkers en heeft verschillende eigen interne afdelingen: ruimtelijke planning en landschapsarchitectuur, architectuur, engineering en interieur.

Deze interne beschikbaarheid van alle kerncompetenties dragen bij tot een geïntegreerd resultaat op projectniveau. Hendrik Vermoortel en Philémon Wachtelaer zetelen in de Raad van Bestuur. Rita Agneessens is CEO en leidt BURO II & ARCHI+I en is verantwoordelijk voor de intake van dossiers. Geert Blervacq begeleidt de operationele doorstroming. Tom Vandorpe is hoofd van het ontwerp en Claude Labeeuw leidt de uitvoering van projecten in goede banen. Samen met de CFO vormen zij het managementteam.


Programma

14u00      Ontvangst met koffie
                Verwelkoming door Hendrik Vermoortel, voorzitter Raad van Bestuur BURO II & ARCHI+I
                Voorstelling van het bureau
                Toelichting door Rita Agneessens, CEO
                BURO II & ARCHI+I, Hoogleedsesteenweg 415, 8800 Roeselare
                Klik hier voor de wegbeschrijving en het liggingsplan.



Foto: Buro II & ARCHI+I


14u30      Vertrek Picanolsite, Polenlaan 2, 8900  Ieper
                (verplaatsing met eigen vervoer)

15u00      Bezoek Picanolsite
                Toelichting door Herman Jult


    

Foto's: Kris Vandamme


Toen de stad Ieper de voormalige Picanolfabriek aan de Polenlaan aankocht, maakte ze de weg vrij voor een belangrijke nieuwe stedelijke ontwikkeling, die de kanaalomgeving moet opwaarderen en integreren met de binnenstad. Ze nam de strategische beslissing om een aantal belangrijke publieke diensten een plaats te geven in de nieuwe wijk en om het bouwproject in samenwerking met de private sector te realiseren.
Het bekroonde concept recupereert de belangrijkste fabrieksgebouwen, concentreert de bibliotheek, de kunst- en muziekacademie en het stedelijk archief op de industriële site, geeft de nieuwe woningen en appartementsgebouwen een strategische plaats in het gebied en herdenkt volledig de inrichting van het publieke domein. Het fabriekskarakter werd behouden zodat de voormalige machinefabriek als het ware getransformeerd wordt in een 'cultuurfabriek'.
Het PPS-project vormt de motor en hefboom van een ruimere stedelijke ontwikkeling. Het gemengde stadsontwikkelingsproject kon door zijn verwevenheid, zijn belangrijke investeringskost en zijn beperkte uitvoeringstermijn alleen met de PPS-formule worden gerealiseerd. Dit project werd in 2009 laureaat Prijs Bouwheer in de categorie herbestemming.


15u45      Bezoek Cultuurcentrum Ieper, Fochlaan 1, 8900  Ieper
                Toelichting door Steven Martin en Bart Decloedt



Foto: Klaas Verdru


Het ontwerp van het nieuwe cultuurcentrum van Ieper vertrekt van transparantie en openheid om ontmoeting te stimuleren. Dit PPS-project combineert een aantal commerciële en culturele functies zoals een theaterzaal, een jeugdcentrum, kantoren en repetitieruimtes. Het project moet als katalysator werken in de opwaardering van de te vernieuwen stationsbuurt.
Het gebouw wil met zijn glazen inkomhal, duidelijke layout en transparante huid een open interface zijn voor personeel, artiesten, bezoekers en buurtbewoners. De huid van het gebouw bestaat uit geperforeerd kper, dat zal verkleuren mettertijd. Het gebouw staat op een sokkel. Zo ontstaat er een podium aan de kant van het vernieuwde stationsplein dat kan dienen als terras bij de cafetaria en polyvalente zaal. Deze buitenruimte kan eveneens gebruikt worden voor openluchtvoorstellingen. De sokkel laat toe om via hellingen naar binnen te gaan via de centrale hal en dit traject als een architecturale en stedelijke wandeling te beleven.


16u30      Bezoek Valcke Prefab Beton, Rodenbachstraat 72, 8908  Vlamertinge Ieper
                Toelichting door Hendrik Vermoortel



Foto: Klaas Verdru


Twee uitgangspunten vormen de rode draad voor het bouwen van de kantoorgebouwen aan Valcke: het architecturale aspect en de techniciteit & duurzaamheid. De architectuur van het gebouw moest een weerspiegeling worden van de dynamiek en de cultuur van de firma Valcke, als een levensgroot visitekaartje van het bedrijf. Daarnaast moest het tevens de perfecte werkplek worden: een stimulans voor de goede werking binnen het bedrijf.
Dit gebouw werd volledig opgetrokken in Prefab-beton en is een uniek staaltje van de bouwmogelijkheden van het gebruikte materiaal dat door het bedrijf zelf gerealiseerd werd. Het resultaat is een hoogtechnologisch gebouw met het juiste energieverbruik, een doordachte daglichttoetreding en duurzaam materiaalgebruik.


17u00      Einde


Inschrijvingen

De deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Reserveren kan via deze link. Om praktische redenen wordt het aantal deelnemers beperkt tot de eerste 40 inschrijvers. Na verwerking van de gegevens wordt uw inschrijving per email bevestigd.
Deel dit artikel:
Onze partners