Ontwerpbureau Depot heeft de aanbesteding van het bezoekerscentrum Lieteberg in Zutendaal binnengehaald. Dat is één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het bezoekerscentrum focust op de uitbouw van een belevingscentrum biodiversiteit en vraagt nu om een duurzame uitbreiding.
Het bezoekerscentrum Lieteberg wil doorgroeien tot hét belevingscentrum rond biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen. “Lieteberg is de belangrijkste aantrekkingspool voor het toerisme in Zutendaal. Dit groeitraject zal de sector in onze gemeente nieuwe kansen bieden”, zegt Dirk Smits, schepen van Toerisme en voorzitter van Lieteberg. Daarom schreef gemeente Zutendaal een wedstrijdfase uit aan vijf bureaus voor een broodnodige uitbreiding. Uiteindelijk kwam Depot als winnaar uit de bus. Het bureau is nu bezig met de verfijning van het ontwerp. Daarbij werken ze aan een uitbreiding voor bezoekers, maar zeker ook voor het personeel en de vele vrijwilligers. Door bij de start van het project reeds samen te brainstormen, worden alle gebruikers betrokken in het zoeken naar duurzame oplossingen.
Een nieuw gezicht
Het ontwerp bevat twee kernpunten: een beter circulatieplan en een gezicht creëren aan de buitenkant van de site. “De site wordt momenteel ontsloten door één centrale toegang, waar men vanuit de ontvangstbalie de bezoekers wegwijs maakt. Door de grote bezoekersstroom en de variëteit aan activiteiten verspreid op de site was het overzicht zoek, zowel voor bezoekers als voor werknemers” vertelt architect Laura Wagemans. “Het gebouw kent bovendien een eerder gesloten karakter aan de voorzijde, waardoor de drempel om het gebouw als toevallige passant te betreden momenteel nog te groot is.” Depot gaat het gebouw daarom opentrekken, waardoor het meer mensen zal aanspreken en aantrekken.
Eén met de natuur
Het bezoekerscentrum ligt aan de ingang van het Nationaal Park. Deze site moet daarom een aanvulling zijn die ondergeschikt blijft aan de natuur. Het principe van bouwen in de groevewand wordt doorgetrokken en hoogte en oppervlakte worden beperkt. Zo wordt er zo weinig mogelijk ruimte ingenomen. Door middel van een luifel lopen binnen- en buiten in elkaar over als één ervaring en vergroot de aantrekkingskracht van het gebouw. En ook de materiaalkeuzes liggen volledig in lijn met de natuurlijke omgeving: sober, natuurlijk en ruw.
Extra uitbreidingen
De uitbreiding van het bezoekerscentrum luidt de tweede fase van het groeiplan van Lieteberg. “In een eerste fase is een nieuwe werkplaats gebouwd met het oog op de centralisatie van technische diensten en imkerijactiviteiten. Na de uitbreiding van het bezoekersgebouw zal in een derde fase de museale inrichting volledig worden vernieuwd, zegt Wim Tollenaers, directeur van Lieteberg. “We moeten dit project op lange termijn benaderen. We streven voor dit gebouw naar een correcte omvang en een flexibel karakter waardoor het ook in de toekomst een duurzame accommodatie blijft voor de gebruikers”, besluit Wagemans.