Bibliotheek Park in Merksem krijgt make-over naar ontwerp van Karuur architecten

Samen met stad Antwerpen richt ontwikkelingsbedrijf AG Vespa bibliotheek Park in Merksem opnieuw in. Zo kunnen de bibliotheekbezoekers in de toekomst nog beter ontvangen worden in een warme en inspirerende omgeving. Tijdens de werkzaamheden sluit de bib tijdelijk haar deuren van 16 september tot het najaar van 2025.

Een gezellig en inspirerend kader moet ervoor zorgen dat de Merksemnaren zich thuis voelen in hun bib. Met de herinrichting van bib Park, naar het ontwerp van Karuur architecten, wordt een warme plek gecreëerd waar gezinnen en klassen terechtkunnen voor stimulerende activiteiten, waar plaats is voor ontmoetingen en plek om te studeren en te lezen, en waar buurtbewoners kunnen genieten van een kop koffie, een babbel en een goed boek.

Van snoezelruimte tot medialab 

De herinrichting ligt helemaal in lijn met het BIB-plan 2020-2025. Dat plan zegt dat de bezoeker in de bibliotheek van vandaag, centraal staat. Kinderen en jongeren kunnen er meer leesplezier ervaren, samen studeren en hun digitale skills aanscherpen. Zo willen de bibliotheken bijdragen aan het vergroten van de groep jongeren die de schoolbanken met diploma verlaat in de stad. Met de vernieuwde bib in Merksem zet de stad volop in op deze ambitie. 

AG Vespa neemt de bibliotheek grondig onder handen. De werken omvatten de vernieuwing van het meubilair en het verplaatsen van de hoofdtoegang naar de verkeersvrije Parkweg. De huidige inkom aan de drukkere Van Heybeeckstraat verdwijnt. Er komt een nieuw onthaal, nieuwe lees- en studieplekken en een goed uitgerust multimedialabo. Om het gebouw toekomstbestendig te maken, wordt volop ingezet op duurzame technieken. Naast de bestaande zonnepanelen is er een nieuwe luchtgroep en een warmtepomp voorzien en de verouderde technische installaties op het dak verdwijnen.

Bron: AG Vespa
Deel dit artikel:
Onze partners