BIG en BARCODE Architects winnen ontwerpwedstrijd Sluishuis Amsterdam

Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects hebben de wedstrijd gewonnen voor het ontwerp van het Sluishuis in Amsterdam. VORM en BESIX zijn de ontwikkelaars van dit markante gebouw dat de trekpleister moet worden van de opkomende wijk IJburg in de Nederlandse hoofdstad.

Het Sluishuis wordt een opvallend gebouw met gemengde functies. Over een oppervlakte van 46.000 m2 zullen zich 380 energieneutrale appartementen, circa 4.000 m2 aan commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten, zo’n 240 ondergrondse parkeerplaatsen en een hoogwaardig waterprogramma met plek voor ongeveer dertig varende woonschepen uitstrekken.

Het ontwerp van BIG en BARCODE Architects uit Rotterdam werd gekozen door de gemeente Amsterdam. Wethouder Grondzaken, Eric van der Burg: “Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen. Met het panoramamisch dak en horecavoorzieningen wordt het Sluishuis bovendien een plek waar niet alleen IJburgers, maar mensen uit de hele stad op af zullen komen.”
 

Samengaan van water en stad

Het Sluishuis wordt een karakteristiek duurzaam gebouw dat bewoners en bezoekers van IJburg verwelkomt. Het gebouw is schuin ‘afgesneden’ in de richting van IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. Op deze manier is de inval van zonlicht in het binnenhof geoptimaliseerd en zijn er prachtige terraswoningen ontstaan.  “Mijn vormende jaren als architect heb ik in Nederland doorgebracht”, aldus BIG-oprichter Bjarke Ingels. “Het voelt als een thuiskomst om nu bij te dragen aan de architectuur van de stad die ik zo lang bewonderd heb. Het Sluishuis is ontworpen als een typisch stedelijk Amsterdams blok, alleen nu drijvend in het IJ, compleet met alle aspecten van het stedelijk leven. Naar de stad knielt het gebouw naar beneden en nodigt het bezoekers uit het dak te beklimmen en te genieten van de panoramische uitzichten op het IJ. Vanuit het water is het Sluishuis omhoog getrokken, waarmee een gigantische opening voor boten is ontstaan. Hierdoor kunnen we het gebouw in varen”.

 

"Het voelt als een thuiskomst om nu bij te dragen aan de architectuur van de stad die ik zo lang bewonderd heb."

 

“Het wereldberoemde stadsmilieu van Amsterdam werd gecreëerd door de fusie van water en stad”, vult BIGpartner Andreas Klok Pedersen aan. “Het nieuwe Sluishuis is geboren uit hetzelfde DNA door het water en het bouwvolume samen te brengen en de mogelijkheden voor stedelijke levensvormen rond het IJ uit te breiden. Dirk Peters van Barcode Architects, medeverantwoordelijk voor het ontwerp, benadrukt de dynamische uitstraling: “We hebben getracht een gebouw te ontwerpen met een verrassend wisselend perspectief en een uniek eigentijds karakter, dat op een levendige manier de identiteit van de toekomstige bewoners en gebruikers weerspiegelt.”


Combinatie van woningen en publieke faciliteiten

“Het Sluishuis biedt een diversiteit aan verschillende woningtypen, zodat iedereen een woning kan vinden naar zijn of haar wens. De gebouwbeleving wordt gevoed door hoogwaardige publieke faciliteiten bij de entree van het Sluishuis”, klinkt het bij projectontwikkelaars VORM en BESIX.
Een looppad, drijvend op het water, biedt een weids zicht over de open en landschappelijke omgeving. Steigers verbinden een compositie van karakteristieke eilanden die in het teken staan van duurzaamheid, kunst, recreatie en spelen. Ze voeren de bezoekers op speelse wijze langs de woonschepen.


Duurzaam ontwerp

Met het ontwerp is sterk ingezet op sociale duurzaamheid, klimaatadaptatie en innovatief (her)gebruik van materialen zoals recyclebaar beton en hout. Er wordt gebruikgemaakt van duurzame energie en met deze energie wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de kwaliteit en is niet ten koste gegaan van de architectuur. De appartementen worden energieneutraal uitgevoerd. "Al met al een spectaculair, maar ook consistent ontwerp. Een blikvanger voor IJburg en uitnodigend voor bezoekers", aldus het juryrapport.

Deel dit artikel:
Onze partners