BIG mag nieuwe bottelarij S. Pellegrino ontwerpen

Op 15 februari werd architectenbureau BIG uitgeroepen tot winnaar van de San Pellegrino Flagship Factory wedstrijd. Die wedstrijd moest uitmaken welk bureau de nieuwe bottelarij van de bekende drankenfabriek San Pellegrino mocht ontwerpen.

In 2018 wordt de bottelarij van S. Pellegrino in een nieuw jasje gestoken. Voor het ontwerp werd in 2016 een architectuurwedstrijd uitgeschreven, waar 4 bureaus voor geselecteerd werden. BIG (Bjarke Ingels Group) uit New York en Kopenhagen werd verkozen tot winnaar.

 

Moeilijke keuze

De 4 deelnemende architectenbureaus waren het Nederlandse MVRDV, het in Oslo en New York gebaseerde Snøhetta, het Italiaanse Architetto Michele de Lucchi en BIG (Bjarke Ingels Group) uit New York en Kopenhagen.

De achtkoppige jury vond het niet gemakkelijk er een winnaar uit te kiezen: “De vier architectenbureaus presenteerden innovatieve en passende oplossingen die naadloos aansluiten bij de waarden en tradities van S.Pellegrino. Dit maakte het nog lastiger om een winnaar te kiezen die dit project moest leiden.”

 

Signatuur voor het merk

De bouwwerken zullen starten in 2018 en bestaat uit 4 fases. Tijdens de eerste fase wordt er een brug gebouwd, die de bottelarij moet verbinden met de gemeente Zogno, waar parking voorzien zal zijn voor vrachtwagens. De nieuwe S.Pellegrino flagship factory en bottelarij moeten een signatuur worden voor het merk, om zo bezoekers te verwelkomen uit alle hoeken van de wereld. Het design van BIG weerspiegelt de traditionele Italiaanse architectuur. Het bureau wil met dit project, gelegen op de oever van een rivier, de arcade, piazza en zuilengalerij heruitvinden.

Het kostenplaatje van dit project van 17.000 vierkante meter is naar verwachting zo’n 90 miljoen euro. De gloednieuwe S.Pellegrino flagship factory zal de bestaande bottelarij en kantoren huisvesten die al sinds 1899 gevestigd zijn in S.Pellegrino Terme. Bijkomend is de nieuwe San Pellegrino Factory and Experience Lab, waar bezoekers onder andere kunnen leren hoe mineraalwater geproduceerd wordt.

 

Klassieke elementen uit de Italiaanse architectuur

Bjarke Ingels, architect van BIG: "In plaats van het bestaande gebouw een nieuwe identiteit op te leggen, stelden wij voor om het te laten groeien vanuit het bestaande gebouw. Zo stelden we een ontwerp voor die een frisse kijk heeft en klassieke elementen van de Italiaanse architectuur en stedenbouw herziet. Zowel de arcade, piazza en zuilengalerij zijn heruitgevonden en creëren een omgeving waar de productie, consumptie, natuur, architectuur, interieur, exterieur en genieten geïntegreerd zijn. Op die manier wordt de ervaring voor de bezoeker op een hoger niveau getild."

Deel dit artikel:
Onze partners