BIG onthult Oceanix City: de drijvende stad die orkanen kan weerstaan

BIG, het architectenbureau van Bjarke Ingels, heeft een drijvende stad voor 10.000 bewoners ontworpen. Hiermee wil het bureau een oplossing bieden voor bevolkingsgroepen die bedreigd worden door extreme weersomstandigheden en stijgende zeeniveaus ten gevolge van de klimaatverandering.

Bjarke Ingels heeft het concept in april onthuld in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Oceanix City bestaat uit kleurige eilanden geclusterd in groepen van zes om zo dorpen te vormen. De clusters worden herhaald in veelvouden van 6 om dorpen van 12 hectare te vormen voor 1.650 bewoners. Alles samen vormen ze een eilandengroep voor 10.000 bewoners.

Oceanix is een bedrijf dat innovatieve manieren ontwikkelt om op water te bouwen. Zij gaf BIG de opdracht om het concept te ontwikkelen, samen met het Center for Ocean Engineering van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Oceanix City is bedoeld als een bewoonbare, off-shore leefomgeving in het geval van stijgende zeeniveaus. Tegen 2050 wordt verwacht dat 90 procent van de kuststeden wereldwijd hiermee te kampen krijgt.  


Wonen en leven

Elke module zou gebouwd worden aan wal en dan op zee gesleept worden, waar ze ter plaatse verankerd wordt. De miniatuureilanden zijn ontworpen om een orkaan in categorie 5 te kunnen weerstaan. De constructies op de eilanden zullen gebouwd worden met lokale regeneratieve materialen zoals hout en bamboe. Elk eiland zou beschikken over 3000 m2 landbouwgrond die ontworpen is zodat ze ook kan gebruikt worden als vrije ruimte.

Structuren op de modules zullen maximaal vier tot zeven verdiepingen tellen, om het zwaartepunt te kunnen behouden. Renderings tonen dat de gebouwen toelopen naar de top zodat ze schaduw creëren en extra dakruimte voorzien voor zonnepanelen.

Elk minidorp zal uitgerust zijn met gemeenschapsvoorzieningen zoals waterbaden, markten, spirituele en culturele hubs. BIG stelt voorop dat Oceanix City aanpasbaar is aan elke cultuur en elke architectuur.

Nog een voordeel volgens Marc Collins van Oceanix is dat de drijvende stad een voorbeeld is van betaalbaar ontwikkelen. Het is allerminst de bedoeling dat dit alleen is weggelegd voor de gegoede klasse, wel integendeel.

 

Alternatieve leefomgeving

Oceanix City is bedoeld om ontwikkeld te worden in die subtropische en tropische gebieden die het meeste risico lopen om eerst te overstromen, maar die snel een aantrekkelijke leefomgeving kunnen bieden.

‘Het idee dat we hier voorstellen is niet dat we in de toekomst allemaal op zee leven’, zei Ingels. ‘Dit is geen ‘waterworld’. Het is simpelweg een andere soort leefomgeving die een zaadje kan zijn, dat verder kan groeien als het sociaal en milieutechnisch wenselijk is om deze levensstijl te kiezen.”


Prototype in New York

Het onthullen van Oceanix City bij de VN is een enorme stap voorwaarts in de ontwikkeling van steden aangepast aan de klimaatverandering en de dreiging van stijgende zeeniveaus en extreme weersomstandigheden. Oceanix zal nu een prototype ontwikkelen met de ambitie om de eerste drijvende stad te lanceren op East River in New York.
 

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners