Bijzondere eerste steen voor nieuw stadhuis Roeselare (B-architecten, Bressers Erfgoed)

Het startschot voor de bouw en renovatie van het nieuwe stadhuis van Roeselare is officieel gegeven.
In het gezelschap van buurtbewoners en juryleden metselden het college van burgemeester en
schepenen samen met het ontwerpteam - bestaande uit B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Atelier Arne Deruyter - en de aannemer - Algemene Bouwwerken Maes - de symbolische eerste steen. Het werd een unieke eerstesteenlegging, waarbij stenen van het oorspronkelijke belfort op de Grote Markt werden gebruikt. 

Nu de sloop en het archeologische onderzoek succesvol zijn afgerond, kan de bouwfase van start gaan. Het stadhuis, het belfort (UNESCO-werelderfgoed) en de omliggende erfgoedpanden zullen naadloos aansluiten op een duurzaam nieuw gebouw. De eerste stenen hebben alvast een bijzondere geschiedenis: ze zijn afkomstig van het allereerste belfort op de Grote Markt, en werden tot op vandaag bewaard in het archief van Roeselare. Met deze erfgoedstukken werd het startschot gegeven voor de bouw van het nieuwe stadhuis.

Duurzaam slopen, bouwen en renoveren

Het bouwteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Atelier Arne Deruyter tekende het ontwerp dat in 2024 moet resulteren in een nieuw stadhuis. Het stadhuis van Roeselare ondergaat daarbij een uitvoerige make-over. De opvallende architectuur, waarbij de toegangspoort opnieuw aan de Grote Markt zal liggen, en de integratie van de historische monumenten en erfgoed in het project vormen belangrijke blikvangers. De verouderde gebouwen maken plaats voor een duurzaam en toegankelijk administratief centrum; een nieuwe binnentuin geeft een groene impuls aan het stadshart van Roeselare.

Het stadhuis werd ontworpen en de oude gebouwen werden gesloopt met een sterk engagement op het vlak van duurzaamheid, klimaat en energie. Dat geldt ook voor de bouw en renovatie. Het gebouw
mikt op het BREEAM-label ‘Excellent’, een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. Hierdoor worden de architecten en de stad uitgedaagd om op elk gebied van het bouwproces rekening te houden met de belasting op het milieu en duurzame materialen en technieken te gebruiken. Door deze doordachte keuzes daalt het verbruik van water en energie fors en wordt gedacht aan de toekomst en het klimaat. Het stadhuis werd onlangs dan ook niet toevallig bekroond met de Belgian Construction Award 2021 in de categorie Circular Building.

Timing

Tijdens de eerste helft van 2024 openen de deuren van het nieuwe stadhuis. Op de werf, 11.800 m² groot, wordt in tussentijd gestart met de kelders en funderingen. In het najaar van 2022 start de bovenbouw, om midden 2023 de ruwbouw af te werken. Ook in 2023 volgt de aansluiting op het warmtenet. Daarna werkt de aannemer het interieur volledig af en start de omgevingsaanleg.

Bron: B-architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners