Het West-Vlaamse Ingelmunster krijgt tegen 2025 een nieuw cultuurhuis naar een ontwerp van bildt.architecten. Het project combineert een akoestisch haalbaar concept met een bijzondere aandacht voor ruimtelijke inpassing en een warm onthaal voor de gebruikers. BurO Groen, Ingenium, TTAS theaterbouw, ABICON en Blasco vervolledigen het winnende ontwerpteam.
Het nieuwe cultuurhuis voor Ingelmunster komt te liggen in de dorpskern, die recent is opgewaardeerd naar een ontwerp van Bas Smets met kleiklinkers als dragend materiaal. Het nieuwe cultuurhuis vormt een aanvulling op de grote bakstenen volumes die het dorpsweefsel vandaag al uitmaken, met name de kerk, het gemeentehuis en het kasteel, en zorgt daarmee voor continuïteit in het dorpse karakter.
Het bouwprogramma bestaat uit een grote en een kleine zaal voor cultuur, concerten en podiumkunsten, een foyerruimte en vergaderruimtes. Daarnaast geeft het cultuurhuis ruimte aan een nieuwe bibliotheek en een leescafé.
Slim schakelen
In het ontwerp wordt gestreefd naar een compact en dus duurzaam ontwerp dat de ruimtes slim weet te schakelen. Rond de grote zaal, een ‘akoestische schoendoos’, wordt het meer open programma geschakeld. Het volgt een vrije vorm die de scharnierfunctie van het gebouw in de dorpse context tot uiting brengt. Hierdoor ontstaat een dynamisch volume dat door de materialisatie toch vertrouwd aanvoelt in de omgeving.
“De bakstenen schil maakt verbinding met het dorpse karakter en zorgt dus voor integratie in het weefsel. Tegelijk creëren we een gebouw voor de lange duur, waarin een mooi verouderingsproces centraal staat. De gevel wordt geprofileerd door bakstenen ribben, die het gebouw schaal geven”, aldus bildt.architecten.
WELL-principe
Op klimaattechnisch gebied wordt ingezet op hernieuwbare energie en wordt het WELL-principe toegepast doorheen het ontwerp.