BIM: een meerwaarde voor woningrenovatie

BIM (Building Information Modeling), in detail beschreven in de Gids Duurzame Gebouwen, is een complex proces gericht op een digitale maquette, bruikbaar voor elk type van ontwerp, van de imposante tertiaire verwezenlijking tot de renovatie van een woning. Een gesprek met Lionel Bousquet, architect van het bureau BXLMRS.

Kunnen alle bouwscenario’s worden overwogen met BIM?

Ja, daar waar de huidige technieken enkel geometrieën uittekenen, creëert BIM voorwerpen die parametreerbaar zijn op basis van talrijke intrinsieke kenmerken (materialen, kosten, beschikbaarheid,...).  Op basis van dit virtueel model van het gebouw is het mogelijk verschillende alternatieven te testen, rekening houdend met criteria die in het algemeen zijn weggelaten. 
 

Een troef als de constructie een project van circulaire economie betreft...

Het is immers mogelijk afneembare, herbruikbare elementen te isoleren, hun gewicht en volume te bepalen, de materialenstromen beter te beheren.  Men kan ook gemakkelijk de levenscyclus van het gebouw bestuderen om toekomstige bestemmingen te bedenken. 
 

Wordt BIM dikwijls gekoppeld aan de 3D-scan voor renovatiewerken? 

De combinatie van de twee is interessant omdat de 3D-scan, een laser die rond 3 assen draait, een nauwkeurige schets van zowel de binnenkant als de buitenkant van het gebouw mogelijk maakt.  Geïntegreerd in BIM betekenen deze puntenwolken die een 3D-voorwerp vormen, een hulp voor de tekening, want ze creëren een afbeelding die heel dicht bij de realiteit staat. 
 

Er is een groot potentieel voor de renovatie van het Brusselse gebouwenpark...

Ja, de architecten moeten meer en meer op bestaande gebouwen werken.  BIM maakt het mogelijk de uitdagingen en opportuniteiten nauwkeurig te analyseren: de mogelijkheden en de optimalisering van de energieprestatie, van ecodesign, circulaire economie, omkeerbaarheid of hergebruik. BIM is praktisch en maakt een gelijktijdige voorstelling mogelijk van het bestaande en het toekomstige, ongeacht of deze voorstelling in 3D, op plan of volgens de doorsneden van het ontwerp gebeurt. 
 

Wat zijn de voordelen voor een architectenbureau om BIM te gebruiken?

Efficiëntie, betere prestaties en aanzienlijke tijdswinst. In het begin neemt het tekenen van de maquette meer tijd in beslag maar dit werk wordt snel gecompenseerd omdat de studie van het gebouw gemakkelijker wordt en de fouten geminimaliseerd.  Het gebruik van het IFC-format zorgt er ook voor dat alle betrokken partijen dezelfde taal spreken. 
 

En de nadelen?

BIM is duur in aankoop en opleiding.  Het is nodig stap voor stap tewerk te gaan: enkele collega’s correct opleiden, een specifiek project bepalen om te beginnen en opgevolgd worden door een deskundige die de vragen direct kan beantwoorden. 

 

MEER WETEN?

Ontdek alle mogelijkheden van BIM in de Gids Duurzame Gebouwen: www.gidsduurzamegebouwen.brussels

Bron: Bruxelles Environnement / Leefmilieu Brussel
Deel dit artikel:
Onze partners