BIM en de kracht van co-creatie

Dinsdag 24 en woensdag 25 februari organiseerden architectenbureau Conix RDBM Architects en softwareontwikkelaar Autodesk twee BIM Events in het kantoorgebouw van Umicore Hoboken en in het Atomium. Diverse sprekers vertelden er over hun ervaring met en de meerwaarde van BIM. De organisatoren wijzen zo op de noodzaak van samenwerking en ketenintegratie binnen het bouwproces.   

BIM staat voor Building Information Modeling. Het begrip verwijst naar een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project digitaal kunnen ontwerpen, uitwerken en verkennen, nog voor het gebouwd is. De ondersteunde software hierbij is Revit, een intelligent 3D-programma.

 

Delen is vermenigvuldigen   

De verschillende sprekers wijzen op de noodzaak en de voordelen van BIM. “We verspillen teveel energie en springen onbaatzuchtig om met natuurlijke bronnen”, steekt Jan van Sichem, CEO bij BIM Plan, van wal. Het alternatief? “Meer samenwerken. Delen is vermenigvuldigen”, zegt diezelfde. De voordelen zijn immers legio. “BIM leidt tot een beter ontwerp, een transparanter databeheer, een lagere faalkost en optimale communicatie”, besluit van Sichem.

Autodesk ondersteunt het proces met een uitgebreid Revit-pakket. “Revit optimaliseert het bouwproces”, volgens Werner Danneel, Sales manager bij Datech. “Intelligente bouwcomponenten verbeteren de nauwkeurigheid, wijzigingen worden automatisch weergegeven, de maakbaarheid wordt verhoogd en dat terwijl meerdere gebruikers aan het model kunnen werken.”

Menno de Jonge, Sr. Manager AEC Collaboration & Data Management EMEA Territory bij Autodesk, zet het belang van de ‘I’ in BIM in de verf. “Een centraal databeheer is cruciaal binnen het bouwproces. Het minimaliseert de kans op dataverlies en versnelt het proces.” Autodesk voorziet hiervoor de programma’s Vault en binnenkort ook Autodeks A360, dat gegevens in de cloud beheert.

 

Return on investment

Architectenbureau Conix RDBM Architects en ingenieursbureau Ingenium werken nu al een tijdje met BIM en revit en implementeerden het succesvol bij verschillende projecten. “BIM’en vraagt een investering op heel wat gebieden, maar de vergaarde kennis en inzicht zijn een toegevoegde waarde”, verklaart Frederik Jacobs, ceo bij Conix RDBM. Jan Desmet, Business Unit Manager Buildings bij Ingenium, treedt bij. “Onze kwaliteit stijgt aanzienlijk. De gedetailleerde informatie laat toe om complexe technische aspecten optimaal te beheren.”

De grootste uitdaging ligt nog eerder in de verandering van mindset die voor een ware revolutie kan zorgen. “We moeten opnieuw samenwerken en co-creëren, wat intrinsiek ook de werkvreugde zal verhogen. Bovendien is het belangrijk kennis te delen en voor iedereen beschikbaar te stellen. Hier liggen kansen om de profit chain voor iedereen te verbeteren en zo meer toegevoegde waarde te leveren, zowel financieel als voor de maatschappij”, besluit Jacobs.   

Na afloop was er ruimte voor een debat waaruit de noodzaak van een wettelijk kader bleek. Ook de standaardisatie en de compatibiliteit tussen de verschillende softwaresystemen is een grote uitdaging. Maar de eerste stap lijkt alvast gezet: mensen worden zich bewust van de kracht van BIM en co-creatie. 

Deel dit artikel:
Onze partners