Wanneer we in BIM software werken hebben we uiteraard ook een 3D model. Dit kan gemakkelijk ingezet worden om meer duidelijkheid te creëren in het ontwerp waar dat nodig is. Voor deze blog gaan we iets dieper in op de mogelijkheden die ARCHICAD standaard te bieden heeft en de (live) koppelingen om VR tot op een hoger niveau te brengen. VR staat voor virtual reality wat zoveel wil zeggen als het model in een virtuele realiteit beleven. Niet te verwarren met AR, augmented reality, waarbij het model geprojecteerd wordt op de realiteit en er dus tegelijk naar het model en de realiteit gekeken kan worden. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om VR te beleven maar ze hebben allen de juiste hardware en software nodig. We kijken hier vooral naar oplossingen voor een Mac omgeving.
Wanneer we in BIM software werken hebben we uiteraard ook een 3D model. Dit kan gemakkelijk ingezet worden om meer duidelijkheid te creëren in het ontwerp waar dat nodig is. Voor deze blog gaan we iets dieper in op de mogelijkheden die ARCHICAD standaard te bieden heeft en de (live) koppelingen om VR tot op een hoger niveau te brengen.
VR staat voor virtual reality wat zoveel wil zeggen als het model in een virtuele realiteit beleven. Niet te verwarren met AR, augmented reality, waarbij het model geprojecteerd wordt op de realiteit en er dus tegelijk naar het model en de realiteit gekeken kan worden. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om VR te beleven maar ze hebben allen de juiste hardware en software nodig. We kijken hier vooral naar oplossingen voor een Mac omgeving.
BIMx: goedkoop, snel en eenvoudig
Met een export naar BIMx hyper model, die standaard is bij ARCHICAD, kan je het model eenvoudig voor iedereen beschikbaar stellen via een viewer. Deze viewer is een app, BIMx, die je kan installeren op tablet of smartphone. Je kan alle plannen (die mee geëxporteerd werden) bekijken en door het 3D model navigeren om zo meer inzicht te krijgen in de ruimtes.
Vanuit het 3D model bestaat de mogelijkheid om het beeld te splitsen waarna je met een 3D bril een virtuele wandeling kan maken in het model. Doordat BIMx zo toegankelijk is kan iedereen die een ARCHICAD model toegestuurd krijgt genieten van de VR wereld met een minimale investering van een 3D bril.
De app BIMx heeft 2 versies. Een gratis BIMx en een betaalde BIMx Pro versie. Werk je als architect met de modellen en wil je graag communiceren met het kantoor vanaf je app, dan kan je beter BIMx Pro aanschaffen. Je kan hier overigens ook in meten dus op de werf is dit zeker een meerwaarde. (Zelfs als je niet communiceert via de app). Houd er rekening mee dat je voor deze communicatie ook de inzet van de ARCHICAD BIM cloud nodig hebt.
Als bouwheer heb je voldoende aan de gratis BIMx app. Je kan met beide versies alle modellen en plannen bekijken en met een 3D bril in VR door je project lopen.
Hoewel BIMx toegankelijk en goedkoop is voor iedereen, biedt VR tegenwoordig heel wat meer dan simpelweg doorheen het model wandelen. Hiervoor heb je dan wel aangepaste hardware en software nodig om alle mogelijkheden te verkennen.
Hardware
Er zijn heel wat VR brillen op de markt beschikbaar. Een VR bril alleen is echter niet genoeg. Er hangt nog een heel systeem achter voor de besturen van deze brillen. De 2 grootste merken op de markt zijn toch wel de HTC Vive en de Oculus Rift. Echter zijn al de merken van brillen eerst begonnen met software te ontwikkelen voor Windows.
Dit omdat een Mac niet genoeg kracht had om het hele systeem te ondersteunen. Gelukkig is hier sinds 2017 verandering in gekomen toen de nieuwe krachtigere iMacs uitkwamen.
Momenteel is de HTC vive het enige systeem dat klaar is om op IOS te draaien. De Oculus Rift heeft steeds gezegd dat ze de ontwikkelingen voor Mac terug zullen oppakken van zodra er een Mac is die krachtig genoeg is, maar sinds deze dus in 2017 effectief is uitgekomen zijn er nog geen geruchten over deze ontwikkelingen. We gaan voor een Mac oplossing dus verder met de HTC vive.
Om een HTC vive te laten werken op een Mac moet deze laatste aan enkele voorwaarden voldoen. Op het WWDC 2017 kondigde Apple het besturingssysteem macOS High Sierra aan dat heel wat ontwikkelingen bevat op het vlak van VR. Je Mac moet dan wel voldoende kracht hebben om VR ook werkelijk te ondersteunen. Om dit op oudere systemen te koppelen is er een externe grafische kaart ontwikkeld die via een Thunderbolt 3 aansluiting aan een laptop of iMac gekoppeld kan worden. Let wel op, niet alle Macs hebben zo een aansluitmogelijkheid. De nieuwste iMacs hebben standaard al genoeg grafische rekenkracht voor VR.
Met de volgende systemen is het mogelijk om VR te gebruiken:
• Macbook Pro eind 2016 of nieuwer + External Graphics Development Kit
• iMac zomer 2017 of nieuwer + External Graphics Development Kit
• iMac met Retina 5K-display zomer 2017
• iMac Pro eind 2017
Software
Naast de hardware (en zijn besturingssysteem) is er ook nog een software nodig die onze virtuele wereld opzet. Dit kunnen games zijn maar een meer professionele toepassing is zeker ook mogelijk. Willen we onze architectuur beleven in VR, dan kunnen we gebruik maken van BIM modellen. Deze modellen kunnen via een software weergegeven worden in VR. Ook hier zijn er weer heel wat mogelijkheden. Als we dan vooral kijken naar koppelingen van een ARCHICAD model op een Mac dan komen we snel uit bij Twinmotion.
Met zijn live koppeling met ARCHICAD biedt deze software een uitgebreide belevingswereld voor het BIM model. Daarnaast heeft het ook de optie om het model in VR te bekijken EN bewerken! met de HTC vive. Je kan bijvoorbeeld terwijl je door het model loopt de zonnestand aanpassen of de texturen van materialen wijzigen om een juiste keuze te maken. Deze mogelijkheden van VR geven de bouwheer een geweldige beleving van zijn project en spelen een grote rol bij kopersbegeleiding.
Op de 'By Design' website van GRAPHISOFT vind je meer casestudies met verschillende onderwerpen, zoals VR.
Meer weten over BIM in VR? Kijk dan even op de website van KUBUS.