BIM-integratie in Vectorworks: een waaier aan mogelijkheden

Vectorworks 2016, een bekend tekenprogramma op de markt. In deze nieuwe versie is het ook mogelijk om te werken met het BIM-platform. Maar wat heeft Vectorworks op dat vlak concreet te bieden?

BIM?

Het Building Information Model zit in de lift. Deze relatief nieuwe werkmethode maakt het mogelijk om elke partij van een project vanaf de eerste dag te betrekken. Op die manier kan elke partij anticiperen op mogelijke problemen en kunnen die voor de bouw opgelost worden. Een totaaloplossing voor communicatie dus. Uiteraard staat of valt deze nieuwe aanpak met het gebruiksgemak en de integratie ervan in relevante software. Vectorworks 2016, een van de meest gebruikte tekenprogramma’s, is alleszins mee. Een korte opsomming van de mogelijkheden.

 

BIM-objecten beheren en creëren

In principe biedt Vectorworks al jaren een BIM-achtig model aan, maar onder een andere naam: hybride objecten. Over welke objecten hebben we het dan? Muren, ramen, deuren, trappen, vloeren, daken, liften, ruimtes - en meer. Sommige objecten hebben ook 3D-componenten. Muren hebben bijvoorbeeld binnen- en buitenspouwblad en isolatie, daken hebben dakbedekking, isolatie en draagstructuur, en vloeren hebben een betonplaat, een reeks uitvullagen en een afwerking. Sommige objecten kan je aan elkaar koppelen. Als je bijvoorbeeld een muur verplaatst, dan worden de vloerplaten en daken automatisch mee aangepast. Niet in staat om iets te tekenen? Vectorworks staat je toe om een 3D-model te modelleren en om te zetten in je BIM-model. Uiteraard kan je daarna ook alle informatie opvragen van je nieuwe model. Ten slotte is het ook mogelijk om de grafische scriptingtool Marionette te gebruiken. Zij die zich meer thuis voelen in reguliere scripting kunnen Python- of Vectorscriptprojecten integreren.

 

Overzicht

De centralisatie van alle gegevens van een project mag uiteraard niet het overzicht verstoren. Er zijn verschillende manieren om je model overzichtelijk te houden. Ten eerste kan je met de klassenfunctie objecten in de juiste SfB-categorie indelen. De tweede mogelijkheid is om het gebouw op te splitsen in bouwlagen, die nog verder opgesplitst kunnen worden tot ontwerplagen en niveaus of peilen. Voor complexere objecten zijn er ten slotte nog abonnementen die het project over verschillende bestanden verspreiden, met een moederbestand dat alle bestanden beheert en update.

 

De juiste gegevens voor de juiste partij

BIM draait volledig om samenwerking. Daarom is het met Teamwerk mogelijk om tegelijk met verschillende personen te werken aan een project. Ook kan iedereen voor zijn bedrijf een eigen sjabloon maken om de opstart van projecten te versnellen. De informatie van jouw model valt natuurlijk ook te exporteren. Vectorworks kan spreadsheets aanmaken over alle eigenschappen van je model. Die rekenbladen werken trouwens in twee richtingen: als er iets verandert in de tekening zal Vectorworks de spreadsheets aanpassen en vice versa.

 

Energieberekeningen en cloudsupport

Met Energos kunnen Vectorworksgebruikers de energieberekening van hun model uitvoeren. De rekenmodule werkt op basis van de passiefhuisstandaard. Leden van de Vectorworks Service Select kunnen hun projecten gratis uploaden naar de cloud. Zo kan elk plan geraadpleegd worden op elk moment. Handig voor presentaties, dus.

 

Iedereen mee dankzij OpenBIM

Naast de gestandaardiseerde bestandsformaten zoals DWG/DXF, 3DS, SAT, X_T, STL, Sketchup, en Shape is Vectorworks ook compatibel met OpenBIM: via IFC kan je elk project uitwisselen met een ander BIM-programma. Deze IFC-bestanden kan je ook aanpassen naargelang de betrokken partij. Een ingenieur Stabiliteit wil nu eenmaal andere informatie dan een ingenieur AEC/Technieken. Ten slotte ondersteunt Vectorworks ook het BIM Collaboration Format.

Deel dit artikel:
Onze partners