Om architecten, ingenieurs en andere bouwprofessionals wegwijs te maken in de wereld van BIM heeft Architectura.be het project BIMtonic opgestart. Begin 2017 zal de website van BIMtonic online gaan. Op 21 februari vindt tijdens Batibouw een BIM-evenement plaats in Auditorium 2000 waarop het boek van BIMtonic zal voorgesteld worden.
Net als gin-tonic bestaat BIM al geruime tijd, maar is het nu pas echt aan het doorbreken. Gin-tonic is een trend die kan overwaaien, maar BIM zeker niet. BIM zal blijven en zal uitgroeien tot de standaard van het ontwerpproces. Architecten en ingenieurs hebben eigenlijk geen keuze en willen dan ook liever vroeger dan later op de BIM-trein te springen.
Als meest bezochte Belgische website voor ontwerpers ziet Architectura.be het als zijn taak om architecten en ingenieurs te helpen om zich de wereld van BIM eigen te maken. Geruggensteund door een sterk redactieteam van aannemers, architecten, fabrikanten en softwareleveranciers met een gedegen BIM-kennis, zijn de jonge redacteurs Lennert Rasking en Bart Decroos momenteel volop bezig met het uitschrijven van de content voor het boek en de website van BIMtonic.
BIMtonic, het boek
Het boek van BIMtonic wordt een publicatie van minimum 80 pagina’s die aan de hand van een lexicon, FAQ’s, bedrijfspresentaties en case study’s ontwerpers zal inwijden in de BIM-problematiek. Dankzij de overzichtelijke structuur zal het ook een nuttig naslagwerk zijn voor iedereen die bimt. Dankzij de inbreng van een redactieteam van meer dan tien architecten, ingenieurs, fabrikanten, softwareleveranciers en aannemers zijn de kwaliteit en relevantie van de content gegarandeerd. Bedrijven kunnen in dit boek hun BIM-expertise in de verf zetten aan de hand van een bedrijfsvoorstelling en een case study. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat dit niet op te commerciële wijze zal gebeuren. Omwille van dezelfde reden zal het aantal advertenties in het boek tot een minimum beperkt worden.
Het boek krijgt zowel een Nederlandstalige als een Franstalige versie en zal voorgesteld worden op het BIMtonic-evenement van dinsdag 21 februari op Batibouw.
BIMtonic, de website
www.bimtonic.be wordt een online platform waar architecten, ingenieurs en andere bouwprofessionals allerhande info zullen terugvinden die nuttig zal zijn als ze zich een weg willen banen in de BIM-wereld. Net als in het boek zal je hier FAQ’s, een lexicon, case study’s en bedrijfsvoorstellingen in terugvinden. Daarnaast zal de BIMtonic-website ook regelmatig nieuwsberichten rond BIM publiceren, een agenda van alle BIM-opleidingen en -seminaries, een link naar BIM-objecten van fabrikanten,…. Veel wordt verwacht van de vragenrubriek waarbij bouwprofessionals met hun concrete BIM-vraag terecht kunnen bij het redactieteam van BIMtonic.
BIMtonic, de digitale nieuwsbrieven
Minstens vier keer per jaar stuurt BIMtonic een digitale nieuwsbrief uit naar bouwprofessionals met nieuwe artikels, case study’s, een greep uit de vragen en antwoorden van de vragenrubriek, een aankondiging van de op til staande BIM-evenementen,…Er zal zowel een Nederlandstalige als Franstalige nieuwsbrief uitgestuurd worden.
BIMtonic, het evenement
Op 21 februari zal het BIMtonic evenement plaats vinden. Het evenement zal bestaan uit een seminarie waarbij de leden van het redactieteam enkele concrete cases zullen voorstellen, gevolgd door een panelgesprek. De ideale gelegenheid ook om het boek van BIMtonic te lanceren. Deelnemers aan het seminarie zullen een gratis boek krijgen of zullen het boek aan sterk verminderde prijs kunnen kopen.
BIMtonic, het team
BIMtonic is een initiatief van Redactiebureau Palindroom en Architectura.be. Het brede netwerk dat Architectura.be opgebouwd heeft binnen de professionele bouwwereld vormt een belangrijke troef om ook van BIMtonic een sterk merk te maken.
Auteurs van het boek zijn architect Bart Decroos en burgerlijk ingenieur Lennert Rasking, twee jonge journalisten die een vlotte pen weten te combineren met een gedegen bouwtechnische voorkennis. Beiden vielen ze in de prijzen voor hun eindwerk. Bart Decroos werd genomineerd voor de European Architectural medals 2015, Lennert Rasking won samen met enkele co-auteurs de allereerste Maarten Bouwen-prijs voor zijn eindwerk.
Voor input voor het boek en vooral ook voor de controle van de teksten, kunnen de redacteurs van BIMtonic rekenen op de steun van een deskundig redactieteam dat bestaat uit diverse BIM-specialisten actief bij aannemers, softwareleveranciers, architectenbureaus, fabrikanten,… Zo kunnen we er zeker van zijn dat de content van BIMtonic zijn doel niet voorbij schiet. Deze leden van het redactieteam hebben zich ook geëngageerd om regelmatig een vraag te beantwoorden die binnenkomt via de vragenrubriek van BIMtonic. Volgende BIM-specialisten maken momenteel al deel uit van het redactieteam: Jos Vandamme (C3A) Dieter Froyen (Kumpen), Ann Vandenborre (VK), Rudi Vanmechelen (SCIA), Michaël Van Tendeloo (Xella), Michel Janssens (a2o), Bart Vande Kerckhove (BURO II & ARCHI+I), Frederik Jacobs (Conix RDBM), David Dupont (CRH), Brecht Pauwels (Ingenium), Katrien Darras (FEBE / BURO II & ARCHI+I), Stefan Eerlingen (KUBUS), Rob Roef (Construsoft) en Stefan Boeykens (KUL).
BIMtonic, de commerciële mogelijkheden
Dankzij de verfrissende mix van het boek, de website, de digitale nieuwsbrieven en het tweetalig evenement zal BIMtonic heel wat bouwprofessionals bereiken die zich willen verdiepen in de BIM-problematiek. Een ideaal platform dus voor bedrijven die zich bij deze doelgroep willen profileren als BIM-partner. Bedrijven die hun diensten willen voorstellen op BIMtonic kunnen hiervoor contact nemen met het salesteam van Architectura.be (info@architectura.be of 011 56 19 50).