BIMvisible app maakt onderhoud en herstelling van verborgen technieken veel makkelijker

Technieken in gebouwen zijn meestal verborgen achter (verlaagde) plafonds en in muren. Vandaag gaat vaak meer dan 20 procent van de tijd verloren bij het lokaliseren van de juiste plaatsen voor herstellingen of onderhoud, en het analyseren van wat precies moet gebeuren. Dit omdat ze vaak geen of verouderde plannen moeten gebruiken. Ze beschikken niet over de juiste tools om de gezochte locatie snel terug te vinden. De gebruiksvriendelijke BIMvisible app laat facility managers en techniekers toe om sneller, efficiënter en veiliger te werken.

De BIMvisible app maakt (informatie uit) het BIM-model via augmented reality zichtbaar door het op ware grootte ‘op’ de reële situatie te leggen. Eerst scan je met je smartphone of tablet de QR-code in de ruimte waar je de technieken wil bekijken. De app laadt onmiddellijk de juiste beelden en data in. Door je smartphone of tablet naar het plafond of de muur te richten, worden daarna alle leidingen, afsluitkranen, kabels, sensoren en aansluitingen die op die plek aanwezig zijn zichtbaar op het scherm. Een opleiding is helemaal niet nodig. Je kunt als facility manager zelf onmiddellijk aan de slag, en je kunt techniekers toegang geven tot de app waarna ook zij meteen aan hun opdracht kunnen beginnen.

 

Data visualiseren en selecteren

Door op een bepaald onderdeel van de technieken te klikken, kan informatie uit het BIM-model -zoals merknamen, afmetingen, info van de installateur – in real time worden opgeroepen. Er kan ook een selectie gemaakt worden van data die voor die specifieke gebruiker relevant is, door bijvoorbeeld enkel info over elektriciteit op te roepen. Zo kan in de vaak grote veelheid aan technieken snel de juiste locatie worden gedetecteerd en worden ingegrepen.

BIMvisible kan ook worden gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem en data van sensoren uit dat systeem visualiseren. Zo kan bijvoorbeeld een drukverlies in de technieken snel worden toegewezen aan een specifiek onderdeel, en verholpen.

 

Diverse voordelen

De BIMvisible app biedt diverse voordelen. De eenvoudige bediening zorgt ervoor dat ook minder ervaren techniekers er onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Door sneller de juiste plaats voor herstelling of onderhoud te lokaliseren, wordt het onnodig openleggen van bijvoorbeeld plafondtegels vermeden om de technieken te bereiken, én worden minder fouten gemaakt. Er wordt ook tijdswinst geboekt zodat de betrokken ruimte sneller opnieuw kan worden vrijgegeven voor normaal gebruik, en ook de veiligheid verhoogt.

 

BIM-model gefaseerd aanmaken

Om BIMvisible optimaal te kunnen gebruiken, moet er van het gebouw een BIM-model met as-builtgegevens bestaan. Aangezien we met deze app vooral mikken op grote gebouwen, is zo’n model zeker bij nieuwbouw meestal aanwezig. Is dit niet zo, of gaat het over een bestaand gebouw of site waarvoor nog geen BIM-model beschikbaar is, dan kunnen we dit zelf aanmaken. Dit kan uiteraard ook gefaseerd gebeuren. Zo kunnen we op een site met meerdere gebouwen – zoals een ziekenhuis – de technieken gebouw per gebouw of zelfs per gebouwdeel in een BIM-model stoppen. Daardoor kan de BIMvisible app snel nuttig worden ingezet.

 

BIM-voordelen in exploitatiefase

BIM is een grote troef in de ontwerp- en bouwfase van een gebouw. Maar wat vaak wordt vergeten, is dat de kost voor de exploitatie tijdens de verdere levensduur tot 4 keer zo hoog is. Het is dan ook belangrijk om de efficiëntie tijdens die exploitatiefase te maximaliseren. BIMvisible kan hierin een cruciale rol spelen door onderhoud en herstellingen van technieken sneller, beter en veiliger te maken. Het zou immers zonde zijn om de voordelen van het BIM-model in de exploitatiefase niet te gebruiken.

Bron: Ingenium
Deel dit artikel:
Onze partners