Binche verlicht: moderne duurzaamheid ontmoet erfgoed

De Belgische stad Binche, vol rijk erfgoed en lange tradities, viert in 2024 dubbel feest: de carnaval van Binche werd 20 jaar geleden door UNESCO erkend als werelderfgoed en het is 900 jaar geleden dat de stad gesticht werd. De stad in Henegouwen besloot om de oude ontladingslampen op de Grote Markt, die een geeloranje licht met een donkere ouderwetse sfeer verspreiden, te vervangen door nieuwe verlichting van Schréder.

Modernisering van openbare verlichting

Naast de ouderwetse sfeer voldeed de verlichting op de Grote Markt niet meer op het vlak van veiligheid, onderhoud en energieverbruik. Daarom wilde Binche de openbare verlichting moderniseren en het stadscentrum nieuw leven inblazen, het stadhuis in de kijker zetten en gezellige lichtsferen creëren om alle evenementen en festiviteiten te vieren.

Innovatie door samenwerking Ores en Schréder

Het stadsbestuur besloot om netwerkbeheerder Ores de opdracht om een nieuw lichtsysteem voor te stellen toe te kennen. Deze verlichting moest: 

  • de Grote Markt veiliger maken door de kwaliteit van de openbare verlichting te verbeteren en te verzekeren.
  • met sfeerverlichting de verschillende festiviteiten levendiger maken die er het hele jaar door plaatsvinden.
  • alle openbare verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting aansturen met een gebruiksvriendelijk en upgradebaar besturingssysteem.

Ores stond in zowel het bestuur als de uitvoering van het project. De netwerkbeheerder voerde eerst fotometrische studies uit met verschillende armaturen uit zijn catalogus. Daarna konden ze een optimale oplossing met een optimaal aantal armaturen definiëren en tegelijk de uniformiteit van de verlichting en een strikt beheer van de lichtvervuiling en verblinding garanderen. Ze definieerden de technische specificaties die voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de stad. Ten slotte beheerde Ores het project en voerden ze het uit. Als oplossing stelde de netwerkbeheerder de OMNIBLAST-schijnwerper van Schréder voor.

Technologische vooruitgang en duurzaamheid

Aangezien er op de Grote Markt het hele jaar door verschillende festiviteiten plaatsvinden die veel mensen samenbrengen, is de openbare veiligheid een prioriteit voor de stad. De 14 nieuwe OMNIBLAST-lichtsystemen met warmwitte leds leveren daarom een maximaal lichtniveau van 20 tot 25 lux (Emoy) op de markt met een optimale uniformiteit, zoals gevraagd door alle lichtnormen.

Een nieuwe visie voor Binche

Ores plaatste de armaturen op het bovenste deel van de gevels, waardoor het fundamenteel was voor de stad om lichtvervuiling en storend licht in de woningen te vermijden. Om aan deze eis te voldoen, configureerde Schréder de schijnwerpers met een fotometrie die aan de omgeving is aangepast. Daarnaast voegde de verlichtingsfabrikant het ReFlexo™-systeem aan alle armaturen toe. De ledmotoren kregen reflectoren die het licht naar voren sturen, met maximale asymmetrie en een afgesneden lichtstroom naar achteren. Omdat er zo maar heel weinig licht op de gevels valt, beperkt die techniek de verblinding, lichtvervuiling en het storende licht maximaal.

Magische en dynamische sfeerverlichting

Overtuigd dat sfeerverlichting een vleugje magie toevoegt, wou het stadsbestuur van Binche verschillende festiviteiten levendiger maken met dynamische verlichting. De stad optimaliseerde niet enkel het aantal armaturen, maar wou ook een flexibel en gebruiksvriendelijk systeem dat in de loop van de tijd mee met haar behoeften evolueert. Schréder leverde 14 OMNIBLAST-armaturen die zijn uitgerust met RGBCW-leds en worden aangestuurd via het DMX-DALI-protocol, om een oneindige reeks lichtsferen te creëren. Daarnaast zorgde de verlichtingsfabrikant ook voor een kant-en-klaar besturingssysteem met Pharos Lighting-modules om het gebruiksgemak en flexibiliteit te garanderen.

Met behulp van de stadskalender programmeerde Schréder 10 scenario's die automatisch geactiveerd worden op de ingestelde datum. De stad kan een scenario ook op elk moment handmatig activeren:

  • lokaal via het aanraakscherm op het bedieningspaneel.
  • op afstand via een pc, tablet of smartphone door verbinding te maken met de speciale webapplicatie.

Dankzij dit systeem kan de stad de lichtsfeer aanpassen aan evenementen en veranderende behoeften, net zoals de voorgeprogrammeerde scenario's. Deze kunnen op vraag van de stad opnieuw gedefinieerd en geprogrammeerd worden. Om de lichtsfeer volledig tot zijn recht te laten komen, wordt de witte openbare verlichting op dezelfde manier gedimd als de gekleurde en dynamische verlichting.

Intensief noodscenario

Schréder stelde ook een 'Intensief noodscenario' in om de openbare veiligheid extra te verbeteren. Dit programma is enkel toegankelijk voor de politie. In normale omstandigheden wordt de openbare verlichting 50% gedimd. In geval van nood of gevaar activeert de politie het noodscenario waardoor de openbare verlichting automatisch op 100% schijnt. Dit noodscenario garandeert een lichtniveau van ongeveer 25 lux op het hele plein.

Lange levensduur

De OMNIBLAST-schijnwerper beschikt ook nog over een ander speciaal kenmerk: elk armatuur heeft een externe voedingseenheid die vlakbij is bevestigd. Dit voorkomt oververhitting van de driver en/ of de leds zelf. Het garandeert de betrouwbaarheid van de apparatuur en maakt het ook makkelijker om de armaturen te onderhouden en de bedienen.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners