Binst to Wear: draagbare architectuur van Luc Binst

Nooit gedacht dat we op onze architectuurportaalsite ooit een artikel zouden brengen over t-shirts, laat staan dat we textiel zouden weggeven. Als de ontwerper van die t-shirts echter Luc Binst heet die zich in zijn modelijn heeft laten inspireren door zijn architectuurprojecten, mag dit artikel niet ontbreken op deze site.

Nooit gedacht dat we op onze architectuurportaalsite ooit een artikel zouden brengen over t-shirts, laat staan dat we textiel zouden weggeven. Als de ontwerper van die t-shirts echter Luc Binst heet die zich in zijn modelijn heeft laten inspireren door zijn architectuurprojecten, mag dit artikel niet ontbreken op deze site.



Bij Luc Binst, allround creatieveling en zaakvoerder van Crepain Binst Architecture, borrelt al langer het idee om een cross-over project te realiseren waarbij de architectuurwereld de grenzen van het modelandschap aftast. Die idee heeft hij nu in de praktijk gebracht met de Binst to Wear Collection 01.

Architectuur versus mode

    

Het crepi-ontwerp is gebaseerd op deze vrijstaande woning uit 2002. De groene box achteraan schakelt de twee grijze volumes en tracht deze artificieel te verzoenen met de tuin.

De eerste collectie is een statement van 10 conceptuele t-shirts met all over print. Deze lijn is 100% made in Belgium en registered design. De 10 prints visualiseren telkens een aspect uit een architectuuraal project van Luc Binst. Elke print refereert naar een materiaal, een structuur of een bewerking uit een van zijn verwezenlijkingen. “Binst to wear zie ik als een nieuw en draagbaar medium voor architectuur”, zegt Luc Binst. “Draag je een Binst to wear t-shirt, dan ga je een artistieke dialoog aan met de directe omgeving.”

    

De waterpartij van zijn eigen woning in Grimbergen inspireerde Lic Binst voor het ontwerp van de t-shirt met de waterprint

Abstracte visualisatie

“De initiële idee voor deze collectie, ontstond eigenlijk 10 jaar geleden al tijdens mijn opleiding” vertelt Luc Binst.  "Abstractie, dynamiek en expressie vormen altijd al een wezenlijk onderdeel van mijn aanpak. Dat was niet anders in mijn afstudeerproject. Zo is ook de Binst to Wear collectie op het principe van abstracte visualisatie geënt. Je trekt als het ware het architecturaal dna over je hoofd.”

Luc Binst is alleszins een creatieve duizendpoot. “Ik was het artistieke buitenbeentje van de familie”, zegt hij zelf. “Ik volgde als enige kunsthumaniora en architectuur aan Sint-Lucas in Brussel. Mijn leven draait rond drie A’s: architectuur, acteren en academie. De laatste twee zijn wat op het achterplan geraakt. Dit project zie ik als een extra creatieve injectie.”

Less is more

De vraag waarom hij met een t-shirtcollectie van start gaat en niet met een volledige pret-à-porter is vlug beantwoord. “Less is more”, stelt Luc Binst. “Uitgepuurde lijnen en hoogwaardige materialen vormen de basis van al mijn ontwerpen. Dat is ook zo in deze collectie. De vertaalslag van mijn eigen architecturale materialen in all over prints maakt deze lijn uniek.”

    

Luc Binst liet de gevels en het dakvlak van deze huurwoning bekleden met leien in schubbenverband. Hetzelfde patroon treffen we aan op één van de t-shirts uit de Binst to Wear-colelctie.


Verkoopinfo

De collectie is online te bestellen via  www.binsttowear.comen is ook te koop in de winkels van Donum en Clinic. De aanbevolen verkoopsprijs bedraagt 100 euro.

 



Sfeerfoto's: Zeb Daemen
Architectuurfoto's: Toon Grobet

 

Deel dit artikel:
Onze partners