In de podcast die Architectura samen met Kamp C maakte over biogebaseerde bouwmaterialen worden verschillende vragen rond die materialen ontrafeld. Zo ook verschillende vragen over de implementatie ervan in de bouwsector, waarbij de prijsvraag natuurlijk een grote rol speelt. Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, gaf een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.
Sidati NV is geconcentreerd op hout en biogebaseerd bouwen, zo zijn ze ook aannemer van The Exploded View Beyond Building. “Dat is een ontwerp van Biobased Creations”, verduidelijkt Dewispelaere. “Wij hebben het in Nederland mee helpen afbouwen en het dan op de terreinen van Kamp C terug opgebouwd.”
“Voor ons is The Exploded View een tentoonstelling die vooral inspireert”, gaat ze verder. “Het is een reizende tentoonstelling in de vorm van een huis, met de bedoeling om materialen te kunnen tonen. Ecologische materialen, biologische materialen, maar ook gerecycleerde materialen, om te laten zien hoe het in de bouwsector misschien anders kan zijn.”
Aangename materialen
Met biogebaseerde bouwmaterialen kan het volgens Dewispelaere dan ook anders. “Zo’n materialen zijn veel fijner in gebruik. Ze zijn aangenaam in handeling, aangenaam in plaatsing. De klassieke foto’s met het gasmasker en een pak: dat hebben wij niet nodig. De gezondheid van de mensen die in het huis wonen, maar ook de gezondheid van de mensen die het plaatsen, zijn belangrijke voordelen.”
Bij velen leeft misschien nog het idee dat daar een prijskaartje tegenover staat. “De prijsvraag wordt nog altijd gesteld”, begint Dewispelaere. “Maar we zijn op dit moment zeker in staat om dat te weerleggen. Het is niet zozeer een prijsvraag, want ik ben ervan overtuigd dat we op het einde van de rit zeer concurrentieel zijn.” Dat is ook omdat er meer bij komt kijken dan enkel de prijs. “Bij een particuliere woning gaat het niet zozeer over wat de kostprijs is, maar over hoe je je woning wilt zetten en wat de prioriteiten zijn. Denk maar aan die voordelen over gezondheid, recycleerbaarheid en dergelijke.”
Bovendien worden de vragen naar biogebaseerde materialen ook gerichter. “Je voelt meer en meer dat alle partijen de vraag stellen waar de producten vandaan komt.” Biogebaseerde materialen, die kunnen gewoon lokaal, op onze Belgische akkers, groeien. “Als we nu een streekproduct kopen zou dat absoluut een meerwaarde kunnen zijn.”
Attestering
Op vlak van attestering kunnen biogebaseerde bouwmaterialen nog stappen zetten, al is het verhaal genuanceerder dan dat. “Langs de ene kant moeten we inzetten op attestering, omdat we het vertrouwen moeten winnen van mensen die het moeten gebruiken”, zegt Claire Dewispelaire. “Langs de andere kant vragen biogebaseerde bouwmaterialen heel wat kennis. Daar ligt de sleutel voor mij in het snel betrokken zijn. Hoe sneller wij als producenten of bouwers betrokken zijn bij het proces, hoe sneller wij onze kennis en expertise in de groep kunnen gooien om het product te gebruiken. Het is voor mij een en-en-verhaal om de vooroordelen rond biogebaseerd bouwen weg te kunnen werken.”
Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder.