BIPV in opmars

Bij nieuwe bouwprojecten maken steeds meer architecten gebruik van zogenaamde gebouw-geïntegreerde PV of BIPV: zonnecellen of panelen die onderdeel zijn van de bouwstructuur en zelfs een traditioneel bouwelement vervangen. Een workshop in september, georganiseerd door Flux50 en EnergyVille, moet het concept bekender maken.

Zonnepanelen op het dak van een huis: daar kijkt tegenwoordig niemand nog van op. Zo’n systemen worden ‘building applied photovoltaics’ genoemd. De zonnepanelen worden vastgehecht aan het bouwmateriaal, in casu: het dak. Een BIPV-systeem (‘building integrated PV’) werkt anders. De cellen of panelen zijn hier geïntegreerd in een bouwelement of -materiaal.

 

Functie in het gebouw

Bij BIPV wekken de zonne-elementen dus niet alleen energie op, ze hebben ook nog eens een functie in het gebouw, zoals zonwering, thermische isolatie of veiligheid. Ze kunnen ook ingezet worden om te beschermen tegen geluidsoverlast of maken het gebouw waterdicht.

 

Van de gevel tot de balustrades

Een ander voordeel is dat BIPV meer mogelijkheden biedt om zonnecellen of -panelen in een gebouw te verwerken. Een traditioneel zonnepaneel kan haast uitsluitend op een dak worden geplaatst, maar bij BIPV vind je de zonnepanelen overal terug: in de gevel, in de dakramen, in de zonneblinden of in de balustrades. Architecten kunnen, dankzij de materialen die voor BIPV gebruikt worden, de transparantie en kleur van het gebouw aanpassen.

BIPV maakt gebruik van kristallijn silicium zonnecellen, dunne-film silicium zonnecellen en andere dunne-film technologieën. De laatste jaren is er meer interesse voor dunne-film zonnecellen, omdat die flexibel gemaakt kunnen worden, en gemakkelijk te integreren zijn.

 

Workshop

Zonnecellen of -panelen volgens het BIPV-principe zijn nu al verkrijgbaar, maar toch blijft het een nichemarkt. Daarom vindt er op 7 september in Brussel een workshop rond BIPV georganiseerd. Verschillende stakeholders komen er spreken over de noden en kansen van BIPV. Bedrijven in de sector komen getuigen.

Deel dit artikel:
Onze partners