Op Bouw breekt uit, een initiatief van Energyville in Thorpark Waterschei, sprak Bart Onsia van Imec over Building-integrated photovoltaïcs (BIPV's). Hij doet onderzoek hiernaar en kwam vertellen over de uitdagingen die nog verbonden zijn aan BIPV's.
Back to black
Hij stak meteen val wal over zonne-energie, deze bestaat al lang en zorgt al geruime tijd voor energie. In Waterschei kon hij de vergelijking maken met steenkool die onder de grond zit. Back to black noemde hij de nieuwe gebouwen van Energyville. Gedreven ging hij verder over de verschillende onderdelen van een fotovoltaïsche cel en in welke combinatie dat een zonnepaneel wordt. “Zonnepanelen liggen nu vooral op het dak, in ideale omstandigheden onder een hoek van 30° C en zuidgericht, maar wat als we ze in het dak of in de muur plaatsen?” Dat is op esthetisch vlak beter, en ook Europa moedigt dit aan. Building-integrated photovoltaics (BIPV) zijn dan niet louter fotovoltaische cellen, maar voor Bart Onsia kunnen ze ook een bouwelement zijn dat energie genereert. Uiteraard aangepast aan de lokale context en regelgeving.
Prijsdaling
Zover staat het nu nog niet, BIPV’s zijn voorlopig nog geïntegreerd tussen twee glazen platen, die dus niet dragend kunnen zijn. BIPV's bestaan al erg lang, maar sinds 2014 worden ze pas echt interessant door prijsdaling van de modulekost, die al snel de helft van de kostprijs bepaalt. Nu gebeurt integratie van BIPV's vooral bij prestigeprojecten, maar door verschillende ingrepen kan er echt gespeeld worden met een gebouw, zoals Bart Onsia treffend verwoord. Op dit moment zijn er twee mogelijkheden voor BIPV, ofwel als film ofwel als geïntegreerde cel.
Kleuren en vormen
In het VLIET- proefgebouw van KU Leuven analyseren Bart Onsia en zijn team de verschillende mogelijkheden. Zo onderzochten ze BIPV’s al als buitenste laag, aan de binnenkant of net onder het oppervlak de gevel. Verder voeren ze ook nog verschillende theoretische tests uit. Een uitdaging is voor hen om een CAD-tool te laten ontwikkelen die architecten in het ontwerpproces al kan aangeven waar BIPV’s in het project passen. Om het geheel aantrekkelijker te maken voor toepassing op grote schaal komen er binnenkort verschillende kleuren uit. Ook zal het op termijn mogelijk zijn de lichtdoorlaatbaarheid te bepalen
De grote uitdaging is vooral om de gebruiksconditites en nadelen van oriëntatie te optimaliseren, het gebouw heeft zelf ook een invloed op de BIPV’s. Op termijn zou het zelfs mogelijk zijn BIPV’s op maat te maken, nu wordt dat manueel gedaan, wat erg tijdrovend is.
Integratie
Bart Onsia ziet nu vooral dakintegratie van BIPV’s, Eternit en Wienerberger hebben dit al in hun gamma opgenomen. Niet enkel voor daken, maar ook voor gevels vindt BIPV toepassingen. In het O.L.V. Ziekenhuis van Aalst kwam zichtglas met BIPV in. Maar op termijn is een vliesgevel of zonnerwering ook mogelijk. Het is daarom nodig dat dit interdisciplinaire veld zich blijft ontwikkelen.