Infobeton nodigde de bouwpers op de openingsdag van Batibouw uit op zijn stand voor een geanimeerd panelgesprek rond passiefbouw en betonbouw. Ook van de partij waren Bart Vanden Driessche en Barbara Oelbrandt van Blaf architecten. Het Lokerse bureau won de Belgische energieprijs voor de eigen woning van Barbara Oelbrandt in Asse, een passiefhuis in beton.
Volgens Bart Vanden Driessche van Blaf mag je bij de vergelijking tussen massiefbouw en houtskeletbouw niet alles zwart-wit zien. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en daarom is het vaak ook aangewezen om de twee te combineren. Belangrijk is wel dat je de kennis in huis hebt om een goed zicht te hebben op de voor- en nadelen van de twee systemen zodat je voor elk project de juiste keuze kan maken en kan toepassen op de juiste manier.
Ook Barbara Oelbrandt vindt niet dat het aan de orde is om één van de twee systemen te verkiezen boven het andere en wil met het bureau de twee types blijven aanbieden, afhankelijk van de situatie. “In mijn eigen woning is ook beton als zichtbeton gebruikt en wordt het dus ook als interieurelement aangewend. Zo krijg je ook een woning die tactiliteit heeft waarvan de wanden niet enkel bestaan uit gipsvezelplaten en dergelijke meer.”
Massiefpassief iets goedkoper
Volgens Barbara Oelbrandt is bij een traditionele woning die gewoon voldoet aan de wettelijke normen en bijvoorbeeld een E-peil haalt van E80 een houtskeletbouwwoning ongeveer 10% goedkoper dan een vergelijkbare woning opgetrokken in massieve materialen.
Bij passiefbouw slaat die balans om en wordt massiefbouw iets goedkoper dan houtskeletbouw. Dat komt omdat je grotere houtsecties nodig hebt en dat drijft de prijs naar omhoog. Bij massiefbouw is het daarentegen niet nodig om aangepaste materialen te gebruiken maar kan je gewoon dezelfde materialen gebruiken als bij een gewone woning die niet voldoet aan de eisen van de passiefbouw.