°bloc van Etre Moderne: verlichting in een veelzijdig jasje

Het Hasseltse designbureau Etre Moderne betreedt met °bloc een nieuw tijdperk van high-end lichtdesign. Het ontwerp van bezielers Philippe Vermeersch en Caroline Gielen maakt het mogelijk om meerdere en vaak luxueuze materialen – gaande van marmer, messing en hout tot een grondstof naar keuze - in één lamp te gebruiken en geeft daarenboven de keuze tussen verschillende lichtmodules. Op die manier ontstaat een lamp die volledig beantwoordt aan de stijleisen van de klant. Fabrikant Eden design leidde de productie in goede banen.

Etre Moderne merkte dat het kleurenpallet van de bestaande lineaire verlichting vooral bestond uit zwart en wit. Dat inspireerde hen tot het maken van °bloc. Voor het lampmodel had het designbureau een strak en modulair design in gedachten waarbij de bevestigingselementen niet zichtbaar zouden zijn. De installatie van de verlichting zou ook geen moeilijkheden mogen opleveren.

Complex en verfijnd

Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe verlichtingsmodel was het erg moeilijk om de verschillende materialen met hun verschillende eigenschappen uit te lijnen. Die uitdaging maakte dat het maar liefst 2,5 jaar duurde vooraleer °bloc op de markt aangeboden kon worden. In 2019 was het eindelijk zover.

De ogenschijnlijk eenvoudige vorm van de lampen is zowel complex als verfijnd. Het frezen van de marmeren onderdelen bijvoorbeeld werd met uiterste precisie gedaan met een standaard, die je normaal van metaalwerk verwacht. Om elektriciteit naar de verschillende verlichtingsarmaturen te krijgen, koos de fabrikant dan weer voor een standaardrail. De blokken uit verschillende materialen kunnen aan die rail bevestigd worden met clips of adapters. 

Belgische makelij

Etre Moderne droeg het gebruik van authentieke en kwalitatieve materialen bij de ontwikkeling van hun nieuwe verlichtingsmodel hoog in het vaandel. De lampen werden volledig geproduceerd op Belgische bodem met voornamelijk lokale producten.

Deel dit artikel:
Onze partners